Premier Janša: “Naj bo leto, ki prihaja, leto vseh dobrih in pogumnih ljudi. Naše leto.”

Poslanica predsednika vlade Janeza Janše (vir: Zajem zaslona)

Zaključuje se še eno leto številnih preizkušenj in težkih odločitev, je v novoletni poslanici uvodoma dejal predsednik vlade Janez Janša. Poudaril je, da časi, ko je ogroženo zdravje ali obstoj naroda, vedno kličejo po enotnosti. Zahtevajo odgovornost in solidarnost. 

V nadaljevanju objavljamo novoletno poslanico predsednika vlade Janeza Janše v celoti.

Slovenke in Slovenci,
sodržavljanke in sodržavljani,
dragi rojaki doma, v zamejstvu in po svetu,

zaključuje se še eno leto številnih preizkušenj in težkih odločitev. Časi, ko je ogroženo zdravje ali obstoj naroda, vedno kličejo po enotnosti. Zahtevajo odgovornost in solidarnost. Brez tega v bitkah, ki jih pred nas postavlja življenje, ni zmag. Kot ni uspeha in izjemnih dosežkov brez trdega dela in odrekanj.

Ne glede na to, da nas je zdravstvena kriza prignala do roba zmogljivosti, smo v letu, ki se izteka, dosegli tudi številne pomembne zmage. Zmage, ki bodo Slovenijo pospremile na pot največjega investicijskega cikla v zgodovini. V kratkem bo v vsakem kraju videti sadove našega skupnega dela, v mnogih pa so ti že vidni. Proračun za naslednji dve leti, pa tudi vsi ostali zakoni o dolgoročnih investicijah v zdravstvo, šolstvo ali šport namenja sredstva za obnove in gradnje šol, vrtcev, bolnišnic, stanovanj, domov za starejše, cest in športnih objektov, za izgradnjo in obnovo vodovodov, za poplavno varnost in mnoge druge namene v višini investicij, ki jih ne v samostojni Sloveniji doslej niti kadarkoli prej še nikoli ni bilo.

Pohvalimo se lahko z enim najhitreje rastočih gospodarstev v Evropi in z najvišjo zaposlenostjo v zgodovini samostojne Slovenije oziroma kadarkoli, na kar smo upravičeno ponosni. Gospodarske napovedi pa so obetavne tudi za v prihodnje. Zaključujemo tudi predsedovanje Svetu Evropske unije, ki ga je zaznamovalo pestro dogajanje v Evropi in po svetu. Kljub izzivom, ki niso bili lahki, smo bili uspešni.

Hvala vsem, ki ste v imenu Slovenije odgovorno in vztrajno delali, tako na pripravah kot v času samega predsedovanja. Hvala vsem, ki ste nas pri tem podpirali. Ob predsedovanju smo zaključili številne dosjeje ter tlakovali pot mnogim projektom za večje blagostanje in varnost ne samo v Sloveniji, ampak v celotni Uniji.

Spoštovani,

letošnje leto je znova potrdilo, kako dragoceni so ljudje, ki skupno dobro postavijo na prvo mesto. V kriznih razmerah, v katerih zaradi epidemije živimo že skoraj dve leti, je njihovo delo še pomembnejše. Njim gre naša posebna zahvala in globoko spoštovanje. Želim si, da vsi, ki ste v teh težkih časih reševali življenja in nam v veliki meri kljub vsemu omogočali varno bivanje, veste, da cenimo vaše delo in vaš trud. Hvala vsem, ki ste v letu, ki se izteka, ravnali odgovorno do sebe in do drugih.

V novem letu vam želim predvsem zdravja in poguma. Ohranite vero vase in sledite svojim sanjam. Tudi takrat, ko je težko in na nebu ni sonca. Za nočjo pride dan in zimi vedno sledi pomlad. Pomlad je čas za preporod, za nov zalet, za novo stran v knjigi slehernika in tudi v knjigi slovenske zgodovine.

V prazničnih dneh varujte svoje zdravje in zdravje domačih. Podelite z njimi upanje in veselo pričakovanje, da bo leto, ki prihaja, leto vseh dobrih in pogumnih ljudi. Naše leto. Srečno.