Predstavljamo: 55. na lestvici najbogatejših – Mozetičeva

Na 55. mestu med sto najbogatejšimi na lestvici Manager sta Metličana, brat in sestra, ki imata v lasti 28,4 milijona evrov premoženja. Znana sta kot lastnika podjetja Don Don, katerega sedež sta pred dobrima dvema letoma iz Metlike prenesla v Grosuplje. Na podjetje Amal Naložbe, katerega lastnika sta vsak do polovice, sta prenesla tudi premoženje in pridobila še novega vlagatelja iz Luksemburga.

Aleš Mozetič in Alenka Mozetič Zavrl imata prek podjetja Amal Naložbe, investicijsko, proizvodno in trgovsko podjetje, z naslovom v Kranju, v lasti 59,39-odstotni delež pekovske skupine Don Don. Preostanek oziroma 40,61-odstotni delež pa je v lasti podjetja KJK Investicije 2, d. o. o., ki je registrirano v Ljubljani. Lastniške spremembe so bile v Poslovni register Slovenije vpisane leta 2015. To je bilo tudi leto, ko sta Mozetičeva sedež podjetja iz Metlike prenesla v Grosuplje.

Podjetje KJK Investicije, ki ima 40,61 % Don Dona, je v lasti podjetja KJK FUND II, registriranega v Luksemburgu.

V reviji Manager so sicer zapisali, da je Don Don v lasti finskega sklada KJK. Iz poslovnih baz je še razvidno, da ima podjetje KJK Investicije tri direktorje, eden je s Hrvaške, drugi s Finske in tretji iz Litve. KJK je po Managerjevih navedbah v Don Don vstopil pred dvema letoma s svežim kapitalom in mu omogočil rast s prevzemi.

Don Don, proizvodno in trgovsko podjetje, je svojo pot začelo junija 1994 v Metliki kot družinsko podjetje, ki je cvrlo krofe in drugo sladko pecivo. Razvili so blagovno znamko Tvojih pet minut, leta 2003 so se razširili na Hrvaško, leta 2008 pa še v Srbijo. Glavni proizvodi podjetja so dnevno sveži kruh in pekovsko pecivo, fino in cvrto pecivo, sendviči in program izdelkov zamrznjenih izdelkov in izdelkov za dopeko na prodajnem mestu.

Leta 2015 so kupili Pekarno Grosuplje in s tem postali eno največjih slovenskih pekarskih podjetij. Skupina je močna zlasti v Srbiji, kjer so pred nedavnim z naložbo deset milijonov evrov v Kragujevcu odprli še tovarno opečencev (toasta). Napovedujejo, da bodo v prihodnjih dveh do treh letih v regiji vložili še 50 milijonov evrov. Don Don, kjer je bilo lani 282 zaposlenih, je v letu 2016 močno izboljšal poslovanje, prihodke so podvojili in ustvarili skoraj osem milijonov evrov čistega dobička, kar družbi omogoča precej hitro zmanjšanje zadolženosti, če se bo takšno poslovanje nadaljevalo. Zaradi še vedno razmeroma velike zadolženosti so vrednotenje v reviji Manager dodatno diskontirali (zmanjšali).

V poslovnem dnevniku Finance so sicer sredi decembra objavili podatek, da so zaposleni v Don Donu lani v povprečju prejeli po 1.365 evrov bruto plače, kar je bilo 3,6 % manj kot leto pred tem.

Manj plačani v podjetjih v dejavnosti živilske industrije, čigar lastniki so se znašli na Managerjevi lestvici 100 najbogatejših, so bili zgolj še v Skupini Panvita, ki je v lasti Stanka Polaniča. V Panviti so v povprečju prejeli po 1.348 evrov bruto mesečne plače. Zmanjšanje plač glede na leto 2015 je bilo v Don Donu tudi najvišje.

Aleš Mozetič je predsednik uprave, Alenka Mozetič Zavrl pa direktorica in članica uprave za finance in organizacije. Vrednotenja za Manager nista komentirala.

 

Iz lastniške mreže je razvidno, da podjetje KJK 2, d. o. o., z lastniki v Luksemburgu, v Sloveniji nima drugih naložb kot v Don Donu. V letih 2015 in 2016 niso imeli nobenih prihodkov in nobenega zaposlenega.

Viri: Manager, Ajpes, Gvin.com

C. R.