Predstavljamo: 13. na lestvici, Ribničana Anton in Verica Šenk

Zdravo podjetništvo, malo je takšnih.

Zakonca Anton in Verica Šenk imata v lasti tri četrtine podjetja Inotherm, četrtino imata še dva partnerja. Podjetje iz Dolenje vasi pri Ribnici, registrirano za dejavnost stavbno mizarstvo in tesarstvo, sta ustanovila pred 26 leti, iz proizvajalca termoizolativnega funkcijskega in dekorativnega stekla se je razvilo v proizvajalca aluminijastih vrat. V reviji Manager so njuno premoženje ocenili na kar 77 milijonov evrov.

Podjetje sodi med največje ponudnike vhodnih vrat iz aluminija višjega cenovnega razreda v Evropi. Prihodki družbe vztrajno rastejo, tudi v letu 2016 so se povečali za pet odstotkov. Podjetje je tako prvič v zgodovini preseglo 50 milijonov evrov prihodkov. Natančneje, prihodkov so imeli 51,09 milijona evrov. Tudi dobiček je bil lani rekorden in je presegel deset milijonov evrov (10,5 milijona evrov). Vrednost podjetja Inotherm so sodelavci Managerja ocenili na 102,6 milijona evrov.

Več kot 95 odstotkov prihodkov družba ustvari z izvozom, ključni trgi so Avstrija, Nemčija in Švica, nove priložnosti pa iščejo v Franciji in državah Beneluksa. Z rastjo načrtujejo tudi vstop na nove trge, s čimer želi Inotherm dosegati povprečno petodstotno letno rast prodaje. Po podatkih iz letnega poročila je bilo v Inothermu več kot 220 zaposlenih.

V davčne oaze denarja ne odlivajo. Samo lani so v državni proračun plačali preko 2 milijona evrov davka na dobiček.

Zakonca Šenk vrednotenja nista komentirala. V Managerju pa so v začetku decembra 2017 zapisali, da si je proizvodni program ribniškega Inotherma zamislil inženir lesarstva Anton Šenk, ki je bil nekoč zaposlen v Inlesu. Podjetje sta z ženo ustanovila na začetku devetdesetih let s še dvema manjšinskima partnerjema. Sprva so delali izolacijska stekla za vrata, potem pa so prešli na protivlomna vhodna vrata iz aluminija. Gre za vrata visokega cenovnega razreda, skoraj vsa izvozijo. Podjetje Inotherm je v letu 2017 od bruto dobička po bilanci za leto 2016 plačalo več kot dva milijona evrov davka. Ne samo rast prihodkov, tudi rast dobička podjetja se niti ob krizi ni ustavila, čeprav imajo zaposleni v primerjavi s panogo daleč nadpovprečne plače in njihovo število raste.

Vir: Manager, Gvin.com

J. M.