Predsednik vlade: “Odgovorno obnašanje nas vseh v drugem valu koronavirusne krize lahko prepreči najhujše”

Z današnje okrogle mize (vir: Kabinet predsednika Vlade RS)

Od spoštovanja zaščitnih ukrepov pred širjenjem novega koronavirusa je odvisno, kako normalno bomo lahko živeli v prihodnjih mesecih, je danes v Ljubljani na okrogli mizi z naslovom Odgovoren državljan – uspešen narod poudaril predsednik vlade Janez Janša.

Strogim ukrepom se lahko izognemo z odgovornim vedenjem, je pozval.

Okroglo mizo je organizirala Civilna iniciativa Prebudimo Slovenijo skupaj s Socialno akademijo, potekala pa je v Zavodu Svetega Stanislava v Šentvidu v Ljubljani. Na okrogli mizi so sodelovali tudi Andrej Perko, psiholog, dr. Mateja Logar, infektologinja in Martin Jezeršek, član Upravnega odbora Kluba slovenskih podjetnikov, ki so predstavili svoj pogled na to, kako naprej po epidemiji in kaj smo se iz nje naučili.

Predsednik vlade Janez Janša je med drugim dejal, da je spomladanski prvi val novega koronavirusa šel kar prehitro v pozabo. Tisti, ki ni imel neposredne izkušnje, misli, da je virus šel nekam drugam, pa vendar, v drugem valu koronavirusa ponovno trčimo na vprašanje odgovornosti ne samo do sebe, temveč tudi do drugih.

V nasprotnem primeru bomo morali iti v zapiranje javnega življenja, imeli bomo gospodarsko škodo, sledi bistven padec standarda, pa tudi rušenje medsebojnih odnosov.

Drastičnim jesenskim ukrepom pa se lahko izognemo samo tako, da bomo vsaj toliko odgovorni kot spomladi, ampak v veliki večini.

Zdaj je večina talec neke manjšine, ki pa je izrazito glasna in ima v primerjavi z drugimi EU državami veliko medijsko podporo.

Če tega ne bi bilo in bi se držali sedanjih ukrepov, ki so zelo mehki, bi lahko imeli boljšo epidemiološko sliko.

Janša je še dejal, da Slovenija nima teritorijev, kjer bi živeli posebej mladi in posebej starejši, živimo skupaj, situacije so mešane, in tu moramo biti sposobni več odgovornosti in solidarnosti.

“Najboljšo epidemiološko sliko ima Italija, ki je bila najbolj prizadeta. Pri nas do takšnega odgovornega obnašanja še nismo prišli. Upam, da nas ne bo neka neodgovorna manjšina ogrozila do te mere, da bomo šli v ponovno zapiranje javnega življenja,” je opozoril predsednik vlade in dodal:

“Ponovno zapiranje javnega življenja bi povzročilo veliko gospodarsko škodo in bistven padec standarda ter še dodatno zamajalo medsebojne odnose.”

Infektologinja Mateja Logar je pohvalila vladne ukrepe v prvem valu. Delež sprejetih na intenzivne enote je bil dovolj nizek, da so lahko poskrbeli za vse. Nihče od obolelih, ki je potreboval zdravljenje, ni bil prikrajšan, je spomnila. Večji problem pa je bil pri nudenju drugih zdravstvenih storitev.

Če bo bolnikov s covidom v drugem valu veliko, ne bodo mogli poskrbeti za bolnike z drugimi boleznimi, je poudarila.

Psiholog Andrej Perko pa se je osredotočil na analizo odziva na epidemijo. Pri ljudeh, ki jih je strah in se odzovejo panično, gre za primaren strah pred smrtjo, ki smo jo izrinili iz zavedanja. V kriznih situacijah se ne znajdemo več, ker smo iz našega življenja izrinili tradicijo, ki nam pove, kako ravnati v kriznih situacijah.

Po oceni člana upravnega odbora Kluba slovenskih podjetnikov Martina Jezerška se je vlada v času razglašene epidemije odzvala odlično in dala gospodarstvu jasen signal, naj ne začne prehitro odpuščati zaposlenih.

Več o razpravi na okrogli mizi je na voljo tukaj 

M. D.