Predsednik vlade Janez Janša: Situacija s koronavirusom je povsod po EU zelo resna

(vir: gov.si)

Predsednik vlade Janez Janša se je včeraj udeležil neformalnega videokonferenčnega zasedanja Evropskega sveta o situaciji COVID-19. Slovenski premier je izrazil pripravljenost ponuditi konkretne ideje za kompromis, ki bi pripeljal do potrditve finančnega okvira in sklada za okrevanje unije po pandemiji covida-19.

Ponovno je pozval h kompromisu, ki bo ustrezal julijskemu dogovoru Evropskega sveta. O tem je predsednike vlad držav EU obvestila tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je dejala: “Slovenski premier Janša je pozval članice h kompromisu, kar je dobro.”

Razprava med člani Evropskega sveta je bila osredotočena na vprašanje testiranja in medsebojnega priznavanja testov, vključujoč hitre antigenske teste, na razvoj cepiva, priprave na cepljenje, na logistične razmere in nacionalne strategije cepljenja. Vsi voditelji so pozdravili skupen pristop do financiranja razvoja in skupne nabave cepiv, kar za vse države članice izvaja Komisija.

Predsednik vlade je predstavil situacijo drugega vala epidemije v Sloveniji. K sreči je zadnje dni bolnišnično zdravljenje zapustilo več ljudi, kot pa je bilo tistih izmed na novo okuženih, ki so bili potrebni bolnišničnega zdravljenja. A število okuženih je še vedno zelo visoko.

V Sloveniji smo začeli uvajati hitre teste, pripravljamo tudi nacionalni program cepljenja. Za načrtovanje ukrepov in tudi za učinek na splošno občutje v javnosti so zelo pomembne zanesljive napovedi glede tega, kdaj bo cepivo na razpolago in kdaj bo dostopno v večjih količinah.

Če v večjih količinah še ne bo tako kmalu dostopno, bo verjetno tudi Slovenija izvedla vsesplošno testiranje, podobno kot Slovaška, da bi na tej podlagi skušala z usmerjenimi ukrepi čim bolj omejiti in ustaviti epidemijo.

Na zasedanju je nemško predsedstvo tudi predstavilo stanje pogajanj za dokončno potrditev večletnega finančnega okvira in paketa za okrevanje. Predsednik vlade Janez Janša je pri tem izpostavil, da je bil s skupnimi močmi v juliju dosežen zelo pomemben dogovor, sedaj pa je potrebno doseči končni kompromis, ki bo ustrezal temu dogovoru.

Glede pogojevanja z vladavino prava je izpostavil, da mora biti dokončna presoja vedno v rokah Sodišča EU, sicer bi to bila politična odločitev, kar pa ni skladno z načeli vladavine prava.

Slovenija je pri iskanju poti do kompromisa pripravljena ponuditi konkretne ideje. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je poudaril, da potrebujemo dogovor med vsemi državami članicami in da se bodo prizadevanja za to nadaljevala.

Nemška kanclerka (vir: Zajem zaslona)

Angela Merkel je sinoči na novinarski konferenci po zasedanju Evropskega sveta dejala: “Problem je velik in resen in reševali ga bomo resno in zavzeto.”

“Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je povzel stališča držav članic, ki niso imele ugovorov. Slovenski premier Janez Janša je vnovič vse pozval, naj si prizadevajo najti kompromis, kar si seveda želi tudi nemško predsedstvo.”

Zavrnila je možnost, da bi Madžarski in Poljski kakor koli grozili z možnostjo odvzema glasovalnih pravic. “O tem sploh ni govora. Moja dolžnost je, da najdem pot do rešitve,” je dejala in dodala, da bodo v prihodnjih dneh v pogovorih s Poljsko in Madžarsko poskušali najti sprejemljivo rešitev za potrditev svežnja za okrevanje unije po pandemiji novega koronavirusa.

V skupini, ki bo skušala doseči deblokado, bo na predlog Merklove sodeloval tudi Janez Janša.

M. D.