Precepljenost zdravnikov v bolnišnicah okoli 90-odstotna

(vir: pixabay.com)

Zdravniki v slovenskih bolnišnicah (podatek je za 12 bolnišnic, univerzitetno kliniko in oba UKC), v katerih skupno dela okoli 3571 zdravnikov, so precepljeni 89,4-odstotno. Nekateri zdravniki, ki še niso cepljeni, pa so prebolevniki, ki so zaradi prebolele bolezni še zaščiteni.

V Splošni bolnišnici Novo mesto so zdravniki skupno pred covidom-19 zaščiteni 86-odstotno.

Za podatke o cepljenosti zdravnikov je bolnišnice zaprosila Zdravniška zbornica Slovenije in ob tem zapisala, da podatki zgovorno kažejo na to, da se za cepljenje najbolj odločajo ljudje, ki o cepljenju, tako varnosti kot učinkovitosti in pomenu za družbo, po strokovni plati vedo največ.

100-odstotno ali skoraj 100-odstotno so zdravniki precepljeni v Bolnišnici Topolšica (100 %) in v Splošni bolnišnici Celje (99,4 %).

Nad 90-odstotno so zdravniki precepljeni tudi v UKC Maribor (91,5 %), na Onkološkem inštitutu (91 %), v Splošni bolnišnici Brežice, kjer je precepljenost 95-odstotna, 94-odstotno so npr. precepljeni tudi zdravniki Splošne bolnišnice Slovenj Gradec.

Tudi v največji zdravstveni ustanovi v državi – UKC Ljubljana, kjer dela preko 1300 zdravnikov, je precepljenost zelo visoka, 87-odstotna. Pri tem je treba upoštevati, da so v ta podatek v UKC Ljubljana vključeni vsi zdravniki, torej tudi tisti, ki so na dolgotrajni bolniški ali na porodniškem dopustu, medtem ko pri večini drugih bolnišnic, od katerih so pridobili podatke, vanje dolgotrajno odsotni zdravniki oz. zdravnice (dolgotrajna bolniška, porodniška) niso všteti.

V Splošni bolnišnici Novo mesto, kjer je cepljenih 80 % zdravnikov, so, če k temu prištejejo še zdravnike prebolevnike, skupno zdravniki pred covidom-19 zaščiteni 86-odstotno.

Vodstva slovenskih bolnišnic ob tem – tudi v luči zgleda, ki ga dejejo zdravniki – ponovno prosijo vse prebivalce in prebivalke, da zaupajo medicinski stroki in se, če še niso zaščiteni pred covidom-19, čim prej cepijo.

Tako bodo zavarovali sebe pred morebitnim težjim potekom bolezni in hkrati omogočili, da bolnišnice ne bodo preobremenjene z bolniki zaradi covida-19 ter bodo tako lahko po programu oskrbele vse druge bolnike, ki prav tako potrebujejo bolnišnično obravnavo.

“Obvladovanje covida-19 je zahteven, kompleksen proces. Bodimo odgovorni in se odločimo za cepljenje. Tudi na Zdravniški zbornici Slovenije je precepljenost več kot 90-odstotna,” so dodali v zbornici.

vir 

M. D.