Požar na Krasu: Golob snedel še eno obljubo

Utrujeni gasilci na Krasu (vir: arhiv)

Robert Golob je 22. julija, ob obisku regijskega štaba civilne zaščite v Kostanjevici na Krasu, napovedal finančno nadomestilo za okoli 15 tisoč prostovoljnih gasilcev, iz 1103 društev, ki so sodelovali v akciji gašenja požara na Krasu, ki je bil največji v zgodovini Slovenije.

Napovedal je zneske in dodal, da nadomestilo ne bo obdavčeno. Obljube ni uresničil.

Izrazil je tudi presenečenje, da morajo prostovoljni gasilci to početi med svojimi dopusti in praktično brez nadomestila. “Gre za majhen izkaz hvaležnosti, a pomemben za prihodnje dni, ko je že jasno, da za gasilce ne bo počitka. Gre sicer za simbolično gesto, tudi takšno simboliko je treba narediti,” je dejal.

Vlada je nato še isti dan na dopisni seji določila naslednja zneska:

  • 63 evrov za gasilce in prostovoljce, ki pri gašenju sodelujejo do 8 ur dnevno in
  • 94,50 evra za tiste, ki pri gašenji sodelujejo več kot oseb ur na dan.

Kaj se dogaja danes?

Robert Golob na Krasu, 22. julija 2022, kamor je pribrzel neposredno iz Šila na otoku Krk. (vir: arhiv)

Že čez teden dni je Golob obrnil ploščo. 29. julija je napovedal, da “vlada ne bo nagrajevala posameznih prostovoljnih gasilcev ali drugih prostovoljcev, ki so sodelovali pri gašenju požara na Krasu, temveč bodo sredstva prejela prostovoljna gasilska in druga prostovoljska društva”. Pri tem se je celo sprenevedal, da drugačne obljube ni bilo nikoli, da finančno nadomestilo ni bilo obljubljeno posameznikom.

V poslovnem svetu je sicer običaj, da se v 30 dneh poravnajo obveznosti, tega še do danes ni storjenega.

Denar bo šel gasilskim društvom, ta so šele prejela pogodbe v podpis

Portal N1 pa je v teh dneh objavil, da bodo prostovoljna gasilska društva sicer prejela 5,86 milijona evrov, največ društvi PGD Komen na Krasu (103 tisoč evrov) in PGD Kostanjevica pri Novi Gorici (102 tisoč evrov). Od tega bo država prispevala 1,47 milijona evrov, še toliko podjetnik Ivo Boscarol. Preostalih 2,7 milijona evrov pa se nanaša na pokrivanje intervencijskih stroškov in uničene opreme. Gasilska zveza Slovenije (GZS) je po podatkih v aplikaciji Erar sredi oktobra prejela nakazilo ministrstva za finance v tej višini.

Gasilska zveza je nato pred kratkim gasilskim društvom poslala pogodbe, in sicer za sofinanciranje:

  • vzdrževanje osebne zaščitne opreme (po gasilcu na dan)
  • goriva in maziva
  • poškodovano opremo
  • dodatke za opremo, ki bodo določeni glede na število gasilcev na intervenciji (gre za nagrado vlade in Iva Boscarola)
  • pomoč pri nabavi nove gasilske opreme iz naslova donacij, zbranih na GZS (te se bodo delile po enakem ključu kot dodatki za opremo).

V dokumentu Požar na Krasu 2022 pa si lahko pogledate, koliko dobi katero gasilsko društvo. O kakšnih nagradah posameznikom, gasilcem, ki so sodelovali pri gašenju požara, ni ne duha, ne sluha. Robert Golob je torej snedel obljubo, lahko pa bi v vladi spremenili zakonske določbe in bi bilo danes drugače.

Toliko bo dobilo posamezno gasilsko društvo:  

Celoten seznam je na voljo na povezavi: Skupaj_po_vlagateljih_

Vir: N1

M. D.