Polomija, ki se ji reče interventni zdravstveni zakon za zdravstvo, ali zakaj minister še ni odstopil

Odstopljeni minister Danijel Bešič Loredan in poslanka Jelka Godec v TV Tarči (vir: Twitter, arhiv)

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je pred slabim letom dni napovedoval, da bo vlada z interventnim zakonom, ki ga je takrat pripravila, čakalne dobe skrajšala za polovico. Slednje se ni uresničilo, čakalne dobe so se namesto tega še dodatno podaljšale, Bešič Loredan pa je zakon včeraj vseeno razglasil za zgodbo o uspehu.

 

Ob tem se je seveda marsikdo vprašal, koga ima za norca minister. Evidentno je namreč, da zakon, ki ga razglaša za zgodbo o uspehu, ne daje nobenih rezultatov. Vrste ljudi, ki na prvi pregled čakajo onkraj dopustnih rokov, ne da se krajšajo, ampak se še vedno podaljšujejo. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo 8. junija predolgo čakajočih na prvi pregled 74.846 oziroma za skoraj šest odstotkov več kot 1. maja. Če zadnje podatke o čakajočih primerjamo z lanskim novembrom, so omenjeni repi vrst pri prvih pregledih narasli celo za več kot polovico.

Ker Bešič Loredan teh podatkov ne more zanikati ali jih obrniti sebi v prid, si je na včerajšnji novinarski konferenci izmislil novo možgansko telovadbo. Dejal je, da je zakon uspeh že zgolj zato, ker bi bile sicer čakalne vrste še daljše. Si lahko zamislite še kaj bolj neumnega? Javnosti obljubiš, da boš prepolovil čakalne vrste in stabiliziral zdravstveni sistem, ko pa sistem očitno še bolj zavoziš, ljudem prodajaš zgodbice, da bi bilo lahko še slabše. Pri tem pa mimogrede zapraviš še nekaj deset milijonov davkoplačevalskega denarja, ki si jih očitno brez učinka zmetal v sistem, ki ga ne obvladuješ.

Zato bi bila edina logična poteza ministra Bešič Loredana, da bi potem, ko je njegov projekt pogorel, odstopil. Ne danes, že včeraj bi moral.

Aleksander Vodeb