Politična levica ščiti svoj monopol v medijih

(vir: RTV SLO)

V zadnjem času je nemalo razprav povzročil predlog sprememb medijske zakonodaje, po katerem bi se denar od naročnine za Radio-televizijo Slovenije (RTVS) delil drugače, drugačna bi bila tudi pravila za imenovanje direktorja Slovenske tiskovne agencije (STA).

Tako bi po novem po predlogu tri odstotke rtv-prispevka namenili STA, pet odstotkov pa bi se namenilo za medijski sklad, s katerim država že leta subvencionira nove vsebine v slovenskih medijih.

Predlog je naletel na velik odpor v levem delu politike – LMŠ, SD in Levice – ter Društvu novinarjev Slovenije, ki velja za društvo naklonjeno politični levici.

Slišati je bilo očitke o političnem poseganju v medije, uničevanju javnega servisa RTVS in podobno. Pa bi se to res zgodilo?

Spomnimo, da ima RTVS zaposlenih pol toliko ljudi, kot je zaposlenih na avstrijski RTV, s tem da ima Avstrija petkrat več prebivalstva. Letno naša rtv-hiša obrne okoli 100 milijonov prispevka, torej je prostora za racionalizacijo oz. za to, da se del prispevka nameni za druge potrebe, še veliko.

(vir: linkedin)

Na drugi strani bi STA s predlogom dobila več denarja, kot do zdaj (okoli milijon evrov), kar pomeni, da bi morala manj pozornosti nameniti svoji tržni dejavnosti, ki ji trenutno jemlje kader za opravljanje njene temeljne dejavnosti, to je za zagotavljanje novic in vsebin, ki so v javnem interesu.

Po 10 letih, kar so plače na STA zamrznjene, bi lahko končno zvišali tudi te. Lahko bi prišlo tudi do zamenjave direktorja STA Bojana Veselinoviča, ki se je po dveh mandatih na čelu STA po mnenju mnogih izpel.

Ob tem velja še spomniti, kako je bil Veselinovič sploh imenovan za direktorja. Zakon o STA je leta 2011 pripravila takratna kulturna ministrica iz vrst stranke Zares Majda Širca. Po njegovi potrditvi v državnem zboru je bil za direktorja STA imenovan Veselinovič, ki neuradno sodi v kadrovski bazen nekdanje stranke Zares. Obstajale naj bi celo fotografije o tem, kako se je Veselinovič udeležil kongresa stranke Zares.

Ko vam bo torej levica naslednjič predstavljala zgodbe o velikih političnih posegih v medije izpod vlade Janeza Janše, se torej spomnite tega prispevka.

A. M.