Podražitve: V GEN-I cen ne bodo spreminjali, Petrol špekulira

(vir: GEN-I, arhiv)

V družbi Petrol so napovedali, da bodo s 1. decembrom za svoje odjemalce cene elektrike povišali za 30 odstotkov. Predsednik vlade Janez Janša pa je na ponedeljkovi seji državnega zbora povedal, da je ta podražitev neupravičena in da gre za špekulativno zadevo. Največji slovenski dobavitelj elektrike, GEN-I, cen najmanj do poletja 2022 ne bo spreminjal.

Petrol ima okoli 10 odstotkov trga. Premier Janša pa je na ponedeljkovi seji državnega zbora dejal, da je v Sloveniji več drugih ponudnikov energije, ki cene niso dvignili. “Jaz svetujem vsem potrošnikom, naj spremenijo ponudnika, kar bo tudi lekcija za tiste, ki pač špekulirajo,” je dejal.

Iz družbe GEN-I (imajo več kot 190 tisoč odjemalcev) so včeraj sporočili, da bodo cene energentov (tako električne energije kot zemeljskega plina) za gospodinjske odjemalce ostale enake, tako bo najmanj do poletja 2022.

Cene tarif električne energije rednega cenika za gospodinjske odjemalce v GEN-I niso dvignili že več kot sedem let. Spomnimo tudi, da so spomladi 2020, v prvem valu epidemije covid-19, in že v času energetske krize, pomagali s 15-odstotnim znižanjem cen energije.

Cene energentov na evropskem in tudi svetovnem trgu resda naraščajo, v zadnjem letu so se nabavne cene električne energije povečale za okoli 200 odstotkov. Res pa je tudi, da na trgu delujejo posebne zakonitosti, zato je od posameznega ponudnika energije odvisno, kako upravlja s tveganji. Cene električne energije so sicer odvisne od mnogih dejavnikov, med njimi vremena, cen emisijskih kuponov, ponudbe, povpraševanja in tudi politične negotovosti.

Za GEN-I je sicer znano, da v zadnjih petih letih pospešeno vlagajo v digitalizacijo poslovanja in zeleno preobrazbo ter s tem povezane sončne elektrarne. In prav napredna analitika in digitalni procesi jim omogočajo učinkovito obvladovanje tržnih tveganj in izjemno uspešne nabavne strategije. Skrb za odjemalce in konkurenčne cene elektrike pa je njihovo primarno vodilo že od vstopa na trg električne energije, temu ni možno oporekati. Hkrati družba posluje uspešno.

V Petrolu takšne strategije očitno doslej niso zmogli in tudi danes ne kaže, da bi bilo kaj drugače.

Kako pa je z ostalimi ponudniki?

Podatke je pred dnevi zbrala STA in kažejo naslednje stanje:

Družba ECE, v katero sta se združili trgovski družbi Elektro Celje in Elektro Gorenjska, in je po novem v 51-odstotni lasti Holdinga Slovenske elektrarne in imajo 15,5-odstotni tržni delež, cen letos ne bodo spreminjali. Bodo pa v to prisiljeni prihodnje leto, v kolikor ne bo prišlo do znatnega znižanja cen na nabavnih trgih.

Elektro energija Ljubljana, ki z električno energijo oskrbuje preko 140 tisoč odjemalcev (GEN-I 190 tisoč), za letos ne predvidevajo dviga cen, načrtov za prihodnje leto niso razkrili.

Družba Energija plus iz Maribor (oskrbujejo 120 tisoč odjemalcev) je korekcije cen (podražitve) električne energije in zemeljskega plina napovedala za prihodnje leto, podražitev pri povprečnemu odjemalcu bo predvidoma okrog 20 odstotkov.

V podjetju E3 (oskrbujejo 130 tisoč odjemalcev) trenutnih podražitev ne napovedujejo, bodo pa v naslednjih mesecih “prisiljeni del višjih nabavnih stroškov električne energije prenesti na končne odjemalce”.

V Telekomu Slovenija (oskrbujejo manj kot 2 odstotka trga) so cene vseh treh tarif zvišali maja, za 10 odstotkov. Kako bo vnaprej, niso razkrili.

Iz pregleda je razvidno, da je GEN-I edini ponudnik električne energije, ki se je zavezal, da cen vsaj do poletja 2022 ne bo spreminjal, lani so cene znižali za 15 odstotkov, tarife pa so enake že sedem let. Kot povedano, razlog za to je dobro upravljanje in pa veliko vlaganj v t. i. zeleno energijo, to je sončne elektrarne.

Načrt Sončne skupnosti GEN-I

V GEN-I so včeraj predstavili načrt Sončne skupnosti GEN-I, ki bo omogočila samooskrbo tudi tistim gospodinjstvom, ki si ne morejo omisliti lastne sončne elektrarne. Povezali bodo strešne površine in odjemalce širom Slovenije ter zgradili največjo samooskrbno skupnost v državi..

V GEN-I gospodinjstvom in podjetjem sicer že več let ponujajo sončne elektrarne za individualno samooskrbo. V tem času so zgradili že več kot 3000 sončnih elektrarn. Zdaj pa so razvili novo storitev, ki bo trajno nizke cene omogočila tudi odjemalcem, ki nimajo pogojev za sončno elektrarno na lastni strehi.

Posamezne panele bo lahko najelo vsako gospodinjstvo

Posamezne panele na teh elektrarnah bo lahko najelo vsako gospodinjstvo v Sloveniji, ki se bo odločilo vključiti v Sončno skupnost GEN-I. S tem si bo lahko zagotovilo zeleno elektriko ob nizkih in predvidljivih stroških za več let naprej. S priklopom prve sončne elektrarne spomladi 2022 bo v skupnost vstopilo prvih 500 članov.

Z gradnjo novih sončnih elektrarn bodo v skupnost lahko vstopala nova gospodinjstva, pri čemer bodo imela prednost tista, ki se bodo najhitreje prijavila. Načrtujejo, da bodo na ta način samooskrbo v prihodnjih treh letih omogočili kar 25.000 slovenskim gospodinjstvom.

M. D.