Pod drobnogledom: Slovenija v družbi najboljših

Fotografija je simbolična. (vir: pixabay.com)

Zaupanje tujih investitorjev v Slovenijo je izredno visoko. Država se umešča med vodilne po kazalniku zaupanja. Nadalje je Slovenija med državami z najnižjo stopnjo brezposelnosti v Evropski uniji. Stopnja brezposelnosti je v 2. četrtletju 2021 za 1,3 odstotno točko nižja kot v prejšnjem četrtletju.

Stopnja brezposelnosti je bila le še 4,3-odstotna. Stopnja prostih delovnih mest pa je ponovno presegla najvišjo raven, bila je 2,6-odstotna. 

V 2. četrtletju letos je bilo brezposelnih 44.000 prebivalcev Slovenije (11 tisoč oz. 20 % manj kot v prejšnjem četrtletju), na trgu je bilo več kot 29.500 prostih delovnih mest.

Delovno aktivnih je bilo 979.000 prebivalcev (5 % več), od teh jih je bilo 82 % zaposlenih v delovnem razmerju, desetina pa samozaposlenih, je objavil Statistični urad RS.

Boljši od Francije, Belgije, Irske, Španije in Italije

Nadalje je položaj Slovenije na mednarodnih finančnih trgih boljši od Francije, Belgije, Irske, Španije in Italije. To kažejo podatki ameriškega poslovnega portala Bloomberg, ki je objavil lestvico zahtevane donosnosti državnih obveznic v evrskem območju.

To pomeni, da vlagatelji, kupci državnih obveznic, za nakup obveznic, ki jih posamezna država izda v zameno za najeta posojila, ne zahtevajo obresti, država pa odplača manj kot si je sposodila.

Države Nemčija, Nizozemska, Avstrija in Finske so tiste, ki imajo najvišjo negativno obrestno mero. Sledi Slovenija, ki je tako v družbi najboljših in najbolj zaupanja vrednih držav, na petem mestu. Negativna obrestna mera oziroma zahtevana donosnost za slovenske obveznice je -0,178, negativna. Spomnimo. V času vlade Alenke Bratušek je Slovenija plačevala rekordno 7 % obrestno mero, zaupanje tujih vlagateljev v Slovenijo je bilo na dnu.

Na slabšem so Belgija, Francija, Irska in Latvija. Obresti (pozitivne) pa morajo plačevati: Litva, Portugalska, Španija, Grčija in Italija.

Zaupanje v Slovenijo na mednarodnih finančnih trgi je tako izredno visoko, kar je potrditev, da slovenska vlada sprejema pravilne ukrepe. To je zelo pomembno tudi za gospodarstvo in celotno prebivalstvo, tuji investitorji se namreč za svoje naložbe odločajo tudi po tem kazalniku. Zaupanje je namreč eden od temeljnih pogojev dobrega sodelovanja.

Lestvica je naslednja:

J. M.