Po novem račun v trgovini le na zahtevo potrošnika

Od danes dalje bodo trgovci in drugi izdajatelji računov te v papirni obliki izročali le še na zahtevo kupca.

To sicer ne pomeni, da račun ne bo izdan, ampak ga le ne bo treba izročiti v fizični obliki. 

Z današnjo uveljavitvijo novele zakona o davku na dodano vrednost (DDV) se v slovenski pravni red prenašajo določbe štirih evropskih direktiv, uvaja se tudi nekaj poenostavitev, med drugim tudi za kmete.

Za potrošnike najbolj pomembna določba pa je, da jim prodajalec ni dolžan izročiti računa v papirni obliki, če ga ne zahtevajo sami.

Ponudniki blaga in storitev so morali doslej svojim strankam izdajati račune v papirni obliki oz. lahko tudi v elektronski, če je kupec s tem soglašal. Od danes pa to ni več potrebno, prodajalec mora kupcu izročiti račun v papirni obliki le na njegovo zahtevo.

To pa ne pomeni, da računa ni treba izdati. “To nima nobene povezave z izdajo računa, kajti še vedno bo moral davčni zavezanec izdati račun in bo evidentiran, le izročil se ne bo,” je zagotovil finančni minister Andrej Šircelj.

Na Finančni upravi RS (Furs) so dodatno pojasnili, da kupcu zahteve po izročitvi računa v papirni obliki ni treba dodatno pojasnjevati davčnemu zavezancu. Nadzor podjetij in podjetnikov pa bodo izvajali na podoben način kot doslej.

Načeloma kupec zahteva račun vsaj do takrat, ko račun plača, so zapisali.

Prodajalec tako po novem kupcu pove znesek za plačilo, izdani račun davčno potrdi, kupcu pa ga ne izroči v papirni obliki. Ali je prav, da prodajalec kupcu ni izročil računa v papirni obliki? Da, če kupec ni zahteval izročitve računa v papirni obliki, odgovarjajo na Fursu.

Hkrati z uveljavitvijo teh sprememb ni več v veljavi določba zakona o davčnem potrjevanju računov, ki določa globo za kupca blaga oz. prejemnika storitve, ki ne prevzame in zadrži računa neposredno po odhodu iz poslovnega prostora.

Za kmete pomembna novost bo uveljavljena 1. julija. Takrat bo namreč ukinjen prag za obvezen vstop kmetov v sistem DDV, ki je danes določen pri 7500 evrih katastrskega dohodka vseh članov kmečkega gospodinjstva za zadnje koledarsko leto. Se pa bodo kmetje lahko v sistem DDV še vedno vključili, če bodo sami želeli.

Spremembe tudi pomenijo poenostavitev delovanja sistema DDV za kmete, saj ne bo več vsakoletnega preverjanja obsega katastrskega dohodka in obdavčljivih subvencij ter posledičnega identificiranja kmetov za DDV po uradni dolžnosti.

Po novem bodo lahko podjetja uveljavljala odbitek DDV pri nabavi motornih vozil, če bodo ta vozila namenjena za opravljanje dejavnosti zavezanca. Pri tem bo moralo biti takšno vozilo brez izpustov ogljikovega dioksida in z davkom ne bi smelo stati več kot 80.000 evrov.

Državni zbor je spremembe sprejel konec decembra lani s 46 glasovi za in 24 proti. Spremembe je pripravila vlada, potem ko je njenemu prejšnjemu predlogu julija v državnem zboru zmanjkal glas podpore. Decembra so spremembe podprli v SDS, NSi, SMC, SNS in poslanci iz poslanske skupine DeSUS.

A. L.