Po moriji v Buči odšli v Belorusijo, kjer se pripravljajo za napad na Harkov

Ukrajinski deček je na mamim grob prinesel hrano in sok. (vir: visegrad24. Twitter)

V Ukrajini tudi ta noč ni bila mirne, pred zračnimi napadi so prebivalce pozvali v številnih krajih na jugu in jugozahodu. Ruska vojska je tudi z raketami obstreljevala Harkov in okolico, bilo je več eksplozij. 

Kijev je prebivalce vzhodne Ukrajine pozval k takojšnji evakuaciji. Poleg morišča v Buči opozarjajo, da je Mariupol postal novi Auschwitz. 

Slovenski predsednik vlade Janez Janša je včeraj za poljsko televiziji TVN24 povedal, da je politični razred v Ukrajini enoten in celotni Evropi kaže, kaj je pravo vodstvo. Zanj je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski junak, enako kot poljski predsednik vlade, predsednik parlamenta, pa tudi vsi voditelji opozicije, ki podpirajo predsednika.

Njihova odločitev, da ne zapustijo Kijeva in da se bodo borili z narodom, je pripomogla k preporodu ukrajinskega naroda, ki ga spremljamo danes.

Na začetku, še preden je ruska agresija na Ukrajino napredovala, je bilo nekaj upanja, da bodo pogovori med evropskimi voditelji in ruskim predsednikom Putinom pomagali. Danes pa bi morali voditelji iz Zahoda pred pogovori zahtevati prekinitev ognja. Ni pravih možnosti za prava pogajanja, dokler ne bo prekinitve ognja.

Mislim, da ne moremo najti dovolj močnih besed, ki bi opisale naša čustva po nedeljskem odkritju in grozodejstvih v Buči, je dodal premier Janša.

Evropske države so zaradi ruskega zverinskega masakra v Buči izgnale številne ruske diplomate iz svojih držav. Ukrajinci pa so začeli s postopki identifikacije žrtev pokola v Buči.

Ukrajinska organizacija InforNapalm je identificirala ruskega podpolkovnika 64. motorizirane brigade Omurbekova Azatbeka, ki je svojim vojakom odredil poboje v mestu Buča. “Žena je bila noseča, njen mož je kričal in prosil, naj ga ne ustrelijo. Žal ni zaleglo,” je prizor, ki ga je videl na lastne oči, opisal župan Buče Anatolij Fedoruk.

To je Omurbekov Azatbek Asanbekovich, ki naj bi s svojimi vojaki 30. marca zapustil mesto Buča, za seboj pa so pustili žrtve, mnoge od njih so ostale kar na cestah. Skupina naj bi bila glavna izvajalka pobojev, ki so se zgodili v Buči. Po končani operaciji pa so se napotili v Belorusijo, kjer naj bi se pripravljali na nov napad na Harkov.

Grozodejstva v Buči, ki pretresajo vso svetovno javnost
Zemljevid, Ukrajina, 7. april 2022

Vir: Twitter in liveuamap.com