Ozadje: Podražitve vrtcev

Fotografija je simbolična. (Foto: arhiv)

Občine že nekaj časa sprejemajo nove ekonomske cene vrtčevskega varstva. Podražitve so različne, razlogi za to pa so v povečanih stroških dela in visokih stroških materiala in storitev ter živil. Inflacija v Sloveniji je med višjimi v EU, marca je bila Slovenija tudi edina država med njimi, kjer je inflacija narasla. 

Razlogi za podražitve so naslednji:

Vlada Roberta Goloba je v zadnjih mesecih povečala plače zaposlenih v vrtcih, stroški dela pa v vrtcih predstavljajo največje deleže. Ponekod tudi več kot 90 odstotkov ekonomske cene. Inflacija je 10,5 %, v okviru tega so se cene hrane v letu dni povišale za 19,1 odstotka, meso se je podražilo za 18,2 odstotka, kruh in izdelki iz žit za 20,1 odstotka, mleko, sir in jajca celo za 24,4 odstotka. Cena električne energije se je povišala za 49 odstotkov.

Vlada je pokritje visokih stroškov prevalila na občine. Občine pa so kot ustanoviteljice zavodov odgovorne za njihovo normalno poslovanje.

Po navedbah Skupnosti občin Slovenije je vlada občinam kot “rešitve priporočila t. i. kreativno financiranje javnih zavodov”, kar so v občinah zavrnili.

Vlada se sicer izgovarja na lani dogovorjeno povprečnino 700 evrov na prebivalca. Zdaj zatrjujejo, da naj bi občine s tem pokrile tudi podražitve v vrtcih. Vendar pa je znesek bistveno prenizek. Novomeški župan mag. Gregor Macedoni na visoke stroške že dolgo opozarja. Navaja tudi, da visoki predstavniki ministrstev razlagajo, da je povprečnina za leto 2023 že dogovorjena in da naj bi bilo 700 evrov dovolj.

Vendar pa Macedoni dodaja: “Vsi, ki so lani sedeli na ministrstvu za finance, namreč vedo, da dvigi minimalne plače in dvig plač vzgojiteljic niso bili zajeti v takratna pogajanja in da je veljal dogovor, da se bodo glede njih znova usedli.”

V vladi so očitno gluhi in slepi za potrebe občin in državljanov. Dejstvo pa je, da občine visoki stroški v vrtcih močno bremenijo. Če v občinah ne bi potrjevali višjih ekonomskih cen, bi morali ustaviti investicije in druge programe ali pa se dodatno zadolževati.

Morda pa je cilj Golobove vlade prav to? Ali pa je to predvsem v interesu Golobove stranke Gibanje Svoboda, ki ima v Sloveniji peščico županov? No, to je stvar koalicije, ki jo sestavljajo Gibanje Svoboda, SD in Levica.

C. R.