Odvetnik: Pri Jankovićih je šlo za zlorabo zakona

Zoran Janković in Marjan Šarec, prijatelja od vedno. Tako je Janković pred leti prišel v Kamnik podpreti "svojega" Šarca, ki je tam vodil občinski odbor pozneje propadle Pozitivne Slovenije.

»Pri običajnemu državljanu sodišče takšne prisilne poravnave zagotovo ne bi potrdilo,« je v teh dneh za javnost pojasnil ljubljanski odvetnik Radovan Cerjak. Izpostavil je navideznega, to je fiktivnega upnika, ki je Jankovićevim omogočil, da je bil tovrsten manever sploh lahko izveden, ljubljansko okrožno sodišče pa je to nekritično sprejelo.

Slovenska javnost je močno razburjena ob zadnji novici, da je ljubljansko okrožno sodišče prejšnji teden družini Janković odpisalo 29 milijonov evrov dolga. Pri tem so jim 16 milijonov dolga odpisali že pred dvema letoma. Že v devetdesetih letih pa je Zoranu Jankoviću dolgove odpisala tudi takratna SKB banka.

Ob najnovejših odpisih dolgov Jankovićevim podjetjem se je v njegov bran postavil tudi Marjan Šarec, rekoč, da je so Jankovićevim zdajšnjih 29 milijonov evrov odpisali »na podlagi črke zakona«, ker naj bi bil takšen zakon.

Vendar temu ni tako. Šlo je za zlorabo zakona. Zato Marjan Šarec zavaja.

Odvetnik Radovan Cerjak

V tokratnem primeru odpisa 95-odstotnega dolga je odvetnik Radovan Cerjak pojasnil, da je šlo za poenostavljeno prisilno poravnavo, ki jo zakonodaja sicer omogoča, vendar pa je ta namenjena manjšemu gospodarskemu subjektu (mikro podjetju ali samostojnemu podjetniku), z namenom, da se mu omogoči finančno prestrukturiranje in lahko nadaljuje s poslovanjem. Pri tem se z upniki dogovorijo za to, kako bodo poravnali svoje dolgove. Običajno jim upniki v želji, da bi še naprej sodelovali in podjetje ne bi “zamrlo”, v določeni meri tudi ugodijo. Skratka, dogovorijo se za natančna pravila, delno dolg tudi odpišejo, vendar nikoli skoraj v celoti, kot se je to zgodilo v Jankovićevem primeru. “Tega v praksi ni,” je dejal Cerjak. Dogovor nato z glasovanjem potrdijo pri notarju, takšen notarski zapis nato potrdi še sodišče.

V Jankovićevem primeru pa se je pojavil navidezni (fiktivni) upnik, ki je imel največ glasovalnih pravic. Na takšen način je nato prišlo do poenostavljene poravnave. »Če dobiš fiktivnega upnika, ki dejansko ni tvoj upnik, lahko takšno stvar tudi izvedeš,« je pojasnil Cerjak.

Kdo je bil Jankovićev fiktivni upnik?

Javnosti povsem neznan Jan Bec in njegovo podjetje Glanc. Bec je z Jankovići tesno povezan že najmanj od leta 2010, ko se je pojavil kot donator županske kampanje Zorana Jankovića. Nato je od Jankovićevih upnikov “odkupoval” terjatve (po kakšni ceni in s čigavim denarjem je drugo vprašanje), zdaj pa poskrbel, da je Jankovićevim odpisana večina dolga. Sodišče pa je temu “slepo sledilo”.

Ali, kot je dejal odvetnik Radovan Cerjak: »Za nekatera se zakonska določila tolmačijo na tak način, za druge pa na drugačen način.«

J. M.