Odpiranje trgovin odvisno od izboljšanja epidemiološkega stanja v prihodnjih dneh

(vir: arhiv)

Predsednik vlade Janez Janša se je včeraj sestal s predstavniki Trgovinske zbornice Slovenije. Pogovor je bil namenjen problematiki epidemije covida-19 v trgovinski dejavnosti in možnostih sproščanja trgovinske dejavnosti, to je za čim hitrejše odpiranje trgovin, ki jim je zaradi trenutno veljavnih ukrepov prepovedano obratovanje.

Dogovorili so se, da bi v primeru izboljšanja epidemiološkega stanja v prihodnjih dneh lahko pričeli s sproščanjem nekaterih omejitvenih ukrepov.

V kolikor bi dosledno upoštevanje ukrepov pokazalo vidni napredek pri zajezitvi širjenja epidemije COVID-19, bi že prihodnji teden lahko začeli z odpiranjem trgovin z oblačili in obutvijo ter avtosalonov in nekaterih storitvenih dejavnosti.

Že januarja pa bi bilo lahko, s pomočjo izvajanja hitrih testov pred vstopom v trgovine in salone, omogočeno tudi obsežnejše odpiranje gospodarskih dejavnosti.

Zaradi omejitvenih ukrepov in začasne prepovedi prodaje blaga in storitev potrošnikom so številna podjetja na robu preživetja. Na drugi strani pa je zdravstveni sistem prav tako na skrajnem robu svojih zmožnosti za zagotavljanje ustrezne obravnave bolnikov.

Zato je odpiranje dejavnosti v prvi vrsti odvisno od doslednega spoštovanja ukrepov in zmanjšanja števila obolelih z virusom COVID-19.

Gospodarsko ministrstvo in Trgovinska zbornica Slovenije zato skupaj pozivata javnost k doslednemu spoštovanju ukrepov, z željo, da posamezniki omejijo število in intenzivnosti stikov, saj se lahko na ta način zmanjša možnost širjenja okužb in posledično doseže izboljšanje epidemiološke slike.

“To mora biti naša skupna, kolektivna zaveza, da bi se zajezitveni ukrepi čimprej začeli sproščati, življenje pa vrnilo v stanje, kot smo ga poznali pred epidemijo,” so zapisali.

Z ministrstva so še sporočili, da se zavedajo, da so nekatera podjetja zaprta že večji del leta, zato si prizadevajo, da se jim v okviru sedmega paketa ukrepov PKP7 nameni posebna pomoč in v največji možni meri nadoknadi njihov izpad prihodkov.

Ob vsem tem obstaja tudi možnost, da se bodo posamezne dejavnosti postopoma sproščale glede na epidemiološko stanje v posameznih regijah.

Podatki po regijah pa kažejo, da je Jugovzhodna Slovenija v dokaj nezavidljivem položaju. S 1163,3 potrjenega primera na 100 tisoč prebivalcev je na šestem mestu med 12. regijami. V najboljši regiji, to je na Goriškem, je potrjenih primerov skoraj enkrat manj, to je 636,2 na 100 tisoč prebivalcev.

Zato je predvsem od nas samih odvisno, kdaj se bodo tudi v naši regiji lahko začele odpirati posamezne dejavnosti.

Izreden sestanek pri predsedniku vlade je potekal na pobudo predsednice Trgovinske zbornice Slovenije Mariče Lah, udeležili so se ga tudi minister za zdravje Tomaž Gantar, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, infektologinja in vodja strokovne svetovalne skupine Bojana Beović ter predstavnika trgovinskih podjetij, predsednik upravnega odbora družbe BTC Jože Mermal in direktorica Magistrata International Helena Draškovič.

Rast okužb v Jugovzhodni Sloveniji (vir: https://covid-19.sledilnik.org/sl/stats)

M. D.