Obisk vlade: Izzivi in priložnosti Jugovzhodne regije

Javna tribuna ob zaključku vladnega obiska v regiji Jugovzhodna Slovenija.

Člani vlade so se ob zaključku dvodnevnega obiska v regiji Jugovzhodna Slovenija, ki zajema Dolenjsko, Belo krajino in Kočevsko-ribniško območje, udeležili javne tribune, kjer so se srečali z župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja v regiji ter odgovarjali na njihova vprašanja.

Javna tribuna je potekala v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu, ki je tudi središče regije.

Gregor Macedoni, župan Novega mesta, se je uvodoma zahvalil vladi za odnos, ki ga ima do lokalne samouprave in poudaril, da si takšnega želijo tudi v prihodnje. Izpostavil je, da so prvi koraki za najpomembnejši projekt v regiji, tj. ustanovitev javne univerze, narejeni. 96 odstotkov raziskovalnih sredstev, ki jih ta regija namenja, prihaja iz zasebnega sektorja, je še izpostavil v svojem nagovoru.

Državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Alenka Forte je v nadaljevanju predstavila trenutno stanje na področju boja s covidom v Sloveniji in v regiji. Epidemiološka situacija po vsem svetu je slaba. Med celinami je Evropa v vrhu in na tem kontinentu je v vrhu Slovenija. Okužbe strmo naraščajo in slovensko zdravstvo se sooča z največjo krizo v zgodovini. Poudarila jd, da so enote intenzivne terapije že presegle normalne zmogljivosti in slovensko zdravstvo lahko samo z največjimi napori še zadosti zdravljenju bolnikov. Pomembno, da se kot celotna družba angažiramo in naredimo vse, kar lahko. Da upoštevamo PCT pogoj in da pozivamo ljudi k cepljenju. Če želimo obvladati epidemijo, moramo doseči vsaj 80-odstotno precepljenost, je izpostavila.

Predsednik vlade Janez Janša je v nadaljevanju poudaril, da sosednje države in države Zahodne Evrope, ki so manj ogrožene kot Slovenija, sprejemajo veliko bolj rigorozne ukrepe. “Mi smo to poskusili narediti septembra, vendar se žal Ustavno sodišče s tem ni strinjalo,” je povedal. Cepivo proti covid-19 je trenutno edino orožje, ki ga imamo. Višja kot je precepljenost, manjše so posledice. Trenutno smo na robu in prihodnji dnevi bodo pokazali, ali smo trenutno situacijo sposobni obvladovati brez drastičnih ukrepov. Na nas je, da naredimo vse, da se čim prej precepimo. Sicer bo sledil še naslednji val in se bomo z virusom ukvarjali še zelo dolgo. Tudi cepljenje s tretjim odmerkom je pomembno, je izpostavil premier Janša.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek je na vprašanje iz občinstva o krizi v prašičerejskem sektorju pojasnil, da na ministrstvu spremljajo težave pri prodaji vseh pridelkov ne samo živali iz slovenskih kmetij. V tem trenutku je v javni razpravi odlok za prašičerejski sektor, ki je tako v EU kot tudi v Sloveniji tik pred zlomom, je povedal. Prašičerejci bodo dobili predvideno pomoč. Na ministrstvu pa so pripravili tudi ukrepe, ki bodo povečali povpraševanje v javno-prehranskih obratih. Ena od pomembnih novosti je tudi sprememba v zakonu o kmetijstvu, kjer so določili kmetijsko inšpekcijo za nadzor uredbe o zelenem javnem naročanju.

Minister za gospodarske dejavnosti in razvoj Zdravko Počivalšek je povedal, da bo do konca leta pripravljen program za vsa obmejna problemska območja. “Imamo štiri meje in ugotavljamo, da se na južni in vzhodni meji prebivalci selijo v notranjost, na severni in zahodni pa čez mejo in v notranjost. Če ne bomo ustvarili ustreznih delovnih mest, da bodo mlade generacije na teh področjih ostajale, dobile solidno plačo, imele možnosti ustvariti družino in delati poslovno kariero, se bo slovensko prebivalstvo skoncentriralo le v štirih ali petih velikih mestih,” je izpostavil minister.

Glede izpostavljene problematike na socialnem področju in na področju trga dela je minister za delo Janez Cigler Kralj pojasnil, da je reforma trga dela pripravljena in čaka na stališče strateškega sveta za socialo. Predlagane rešitve, predvsem v zakonu o socialnovarstvenih prejemkih in o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, se nanašajo tudi na romsko problematiko, ki je bila izpostavljena kot pereča v tej regiji. Rešitve izvirajo iz predlogov, ki jih je ministrstvo zbralo na terenu. Predlagan je nov krivdni razlog za izgubo pravic iz javnih sredstev, in sicer za pravnomočno obsodbo na zapor za naklepno kaznivo dejanje. Prav tako do otroškega dodatka ne bodo upravičeni tisti, ki ne bodo zagotovili prisotnosti otroka v osnovni šoli.

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je poudaril pomen ustanovitve prve slovenske javne tehniške univerze ter izpostavil nujnost, da so študijski programi s področja računalništva in informatike, ki jih izvajajo javne institucije, brezplačni oziroma imajo zagotovljeno financiranje iz javnih sredstev.

Državni sekretar Marjan Dolinšek je na vprašanje o razpisu koncesij za zasebne visokošolske zavode odgovoril, da je zadeva v zadnji fazi, materijo bo naslednji teden obravnavala vlada.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je na vprašanja glede infrastrukturnih povezav povedal, da bo Bela krajina povezana z osrednjim delom Slovenije, kar ji bo omogočilo hitrejšo dostopnost, tudi železniška infrastruktura proti Dolenjski iz Grosupljega naprej se že umešča v prostor za drugi tir. Na ministrstvu za infrastrukturo podpirajo tudi vetrno elektrarno v Ribnici, vsekakor je to dober potencial ki ga je vredno izkoristiti, ocenjuje Vrtovec.

Državna sekretarka z okoljskega ministrstva Metka Gorišek je izpostavila, da so v okviru regijskega obiska prejeli številne pohvale za svoje delo in za dobro izpeljane projekte, žal pa ostaja črna točka in to je umeščanje infrastrukture v prostor. Poudarila je, da na ministrstvu zelo podpirajo, da bi se zakonodaja tako spremenila, da bi lahko prešli ovire, saj vsepovsod kjer je na razpolago nek potencial obnovljivih virov (vetrni, hidro …), je takoj tam tudi habitatna vrsta, ki se je ne sme uničiti.

Minister za razvoj Zvonko Černač je napovedal, da je za bolnišnico Novo mesto v okviru pobude REACT-EU do konca leta 2023 predviden tudi delež nepovratnih sredstev za negovalni oddelek, ter se vsem deležnikom zahvalil za pobude, predloge in mnenja. Namen slednjega je, da se izboljša regulatorni del ter da se tam, kjer je to mogoče, izpilijo pogoji v razpisih tako, da bodo sredstva čimbolj enostavno dostopna.

Ob zaključku javne tribune je predsednik vlade Janez Janša ponovno pozval, da v naslednjih dneh in tednih naredimo vse za to, da bomo epidemijo zajezili, ne da bi za to morali zaustaviti javno življenje in gospodarstvo.

“Bila bi velika škoda, če bi zapravili okrevanje, ki je v polnem zagonu. Obeta se nam namreč gospodarska rast, ki bo več kot presegla izpad iz lanskega leta,” je poudaril predsednik vlade.

Javna tribuna ob zaključku vladnega obiska v regiji Jugovzhodna Slovenija.

Javna tribuna je trajala 2 uri in 14 minut, celoten posnetek je na voljo na povezavi: Izzivi in priložnosti Jugovzhodne regije

(Foto, vir: Vlada RS in Maja Kocjan, FB)
M. D.