Obisk Salvinija v Trstu odmeva: “Se sploh zavedamo, kaj se dogaja?”

Odziv: Kako zabit moraš biti, da še vedno trdiš, da je tvoja politika do migracij ustrezna?

Včerajšnji obisk italijanskega notranjega ministra Salvinija v Trstu.

Včerajšnji obisk italijanskega notranjega ministra in podpredsednika italijanske vlade Mattea Salvinija v Trstu v Sloveniji zelo odmeva tudi zaradi njegovih napovedi o postavitvi ograje na italijansko-slovenski meji. Salvini ograjo napoveduje za varovanje meje v primeru, da mešane policijske patrulje, ki so s svojim delom pričele 1. julija, ne bodo zadoščale.

Salvini je poudaril, da so italijanske meje svete in nedotakljive, o meji s Slovenijo pa je dejal: “Kopensko mejo želimo nadzirati z vsemi razpoložljivimi sredstvi.”

Prek Twitterja je še sporočil, da je cilj, da dokončno “ustavimo prihod nezakonitih migrantov”. “Želimo, da pristanišča, letališča in meje ostanejo odprti za izmenjavo tistega, kar nas bogati, ne pa težav,” je dejal. Napovedal je, da bodo v Trst napotili še dodatnih 40 pripadnikov italijanskih varnostnih sil iz vrst državne in mejne policije. Ali bodo na meji s Slovenijo, dolgi okoli 243 kilometrov, postavili še fizične ovire (ograjo), bo sicer znano v nekaj tednih.

Salvini je še povedal, da so samo včeraj v Trstu zaustavili novih 16 migrantov, ki so nezakonito prestopili mejo in neovirano prešli tudi Slovenijo in “zdaj teče postopek za njihovo vrnitev v Slovenijo”.

Avstrijci na svoji meji že tako izvajajo poostren nadzor, podobno so svoje meje zaščitili tudi Madžari. To pomeni, da bo Slovenija ostala osamljen otok in v primeru zaprtja z Italijo pravi migrantski žep.

Odločanje o ukrepih na meji je v izključni domeni vsake države članice EU

Napovedi italijanskega ministra so v Sloveniji naletele na velik odziv. Zagovorniki migracij nasprotujejo zaprtju meje, vendar je tako, da je to v domeni vsake izmed držav in Slovenija na odločitve Italije nima vpliva. Lahko pa zaščiti svoje meje, to pa je v naši pristojnosti.

Odzivi na družbenih omrežjih: Se sploh zavedamo, kaj se dogaja?

Zbrali smo nekaj odzivov z družbenih omrežij, ki jih objavljamo v nadaljevanju. Znani novinar dr. Jože Možina je na Twitterju zapisal: “Se zavedamo, kaj se dogaja? Zaradi nesposobnosti vladajočih pri zajezitvi ilegalnih migrantov izgubljamo pridobljene evropske pravice svobodnega prehajanja državne meje. Po Avstriji nam grozi, da bo kontrolo uvedla tudi Italija, ponekod jo že. Oblast nas potiska v čas pred vstopom v EU!”

Poslanec mag. Branko Grims je ob obisku Salvinija v Trstu povedal naslednje: “Vsaka vlada počne tisto, kar je v njenem interesu. Italijanska vlada očitno želi zaščititi svoje državljane pred ilegalnimi migranti in zato želi postaviti ograjo na italijansko-slovenski meji, slovenska vlada pa ima očitno interes, da postavi ograjo okoli Šarčeve vile in da se posel z ilegalnimi migranti dela naprej.”

Na Twitterju je še zapisal:

Glede na to, da slovenski predsednik vlade Marjan Šarec in slovenski notranji minister Boštjan Poklukar navkljub vsemu še vedno zatrjujeta, da Slovenija obvladuje državno južno mejo, ki je hkrati tudi schengenska, pa je znani slovenski predavatelj Edvard Kadič na Twitterju zapisal:

Ob postavitvi ograje bomo ponovno stali v vrstah

Branko Grims je v teh dneh še poudaril, da bodo nadaljnji koraki zaostrovanja na italijanski meji pomenili težave tudi za državljane, ki bodo ob postavitvi ograje ponovno stali v vrstah na meji in zaradi ograje imeli težave pri dostopu do svoje lastnine. Vse skupaj bo imelo “tudi velike gospodarske posledice. Izrinjanje iz schengenskega območja bo še bolj negativno vplivalo na morebitne investitorje, ki bi morda želeli investirati v Sloveniji, ker bodo raje odšli drugam, saj bo naša država v njihovih očeh neperspektivna. Tudi, če ne bomo pravno izločeni iz schengengskega območja, pa bomo izločeni dejansko. To se že dogaja z mešanimi patruljami. Rezultat bo, da se bo gospodarski razvoj še bolj upočasnil. Zato še enkrat ponavljam, da je ta vlada za razvoj Slovenijo dolgoročno prava katastrofa,” je dodal Grims, ki je na zdajšnje stanje opozarjal že zelo dolgo. Na žalost se ni zmotil.

Kako je z migranti v Bosni in Hercegovini, kaj se dogaja?

Migranti se množično odpravljajo na pot proti Sloveniji. V Liki so se v četrtek spet stepli med seboj, uporabili so nože, trije so pristali v bolnišnici v Gospiću. Eden izmed njih je težko poškodovan, prepeljali so ga v bolnišnico v Zadar. Hrvaška policija je pretepače medtem že ujela, hrvaški mediji pa poročajo, da so bili prav vsi brez osebnih dokumentov.

Obisk hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović v Liki.

Pretep se je zgodil le nekaj ur po tem, ko sta državno mejo med Karlovško in Liško-senjsko županijo obiskala hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović in hrvaški notranji minister Davor Božinović. Grabar-Kitarovićeva je v Slunju povedala, da Hrvaška ne more dopustiti nezakonitih prehodov, njihov osnovni cilj pa je zaščita nacionalnih interesov in zaščita prebivalstva na hrvaški strani meje. Poudarila je, da je varnost strateški državni interes. Med drugim je še razkrila, da nekateri migranti mejo poskušajo prečkati tudi po 40-krat.

Po podatkih bosanskih oblasti je v BiH letos prišlo že okoli 17.000 migrantov. V Bosni je po njihovi oceni trenutno okoli 7000 migrantov, ki čakajo na prehod na Hrvaško in naprej v Slovenijo, dnevno odhajajo in prihajajo novi.

Hkrati pa je slovenska policija objavila poročilo o ilegalnih migracijah do 30. junija 2019. Iz tega je razvidno, da so policisti letos obravnavali 5345 ilegalnih prehodov meje, lani v tem času 3633. Število prehodov se je po njihovih podatkih povečalo za 47 odstotkov. Policija še navaja, da letošnji trend števila ilegalnih prehodov izkazuje bolj strmo naraščanje števila kot v lanskem letu.

Če to število primerjamo z navedbami bosanskih oblasti je razvidno, da jih je samo v pol leta vsaj 5000 prešlo Slovenijo ne da bi bili sploh zaustavljeni. Policija v Sloveniji sicer dela z vsemi močmi. Vendar jih je premalo.

Slovenska policija je kadrovsko podhranjena, primanjkuje jim najmanj 30 odstotkov policistov. Ostalih ukrepov pa vlada Marjana Šarca ne sprejema. Nasprotno, priča smo celo izjavam, da so migracije bile in bodo, da je to globalni trend, da se moramo pač tega navaditi. Povsem drugače na to gledajo v ostalih državah, ki mejijo na Slovenijo.

V vladajoči koaliciji, ki jo sestavljajo stranke LMŠ, SD, SMC, DeSUS, SAB in nadkoalicijska Levica, so nazadnje zavrnili celo poostritev azilne zakonodaje, kar je predlagala SDS.

Tako je bilo ob včerajšnjem obisku italijanskega notranjega ministra in podpredsednika vlade v Trstu:

Včerajšnji obisk italijanskega notranjega ministra v Trstu.
Tako pa so včeraj ob meji z Italijo protestirali slovenski zagovorniki migracij. Bila jih je peščica.
Kamp na Vučjaku v BiH, od hrvaške meje oddaljen le 10 kilometrov: izhodiščna točka za pot naprej.

J. M.