Največji delež angleške različice na Dolenjskem, v Beli krajini in Kočevsko-ribniškem

Minister za zdravje Janez Poklukar po seji vlade. (vir: Vlada RS, Twitter)

Vlada je skupaj s strokovno skupino pripravila načrt sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije covid-19. Trenutno veljajo ukrepi, določeni v rdeči fazi (1350 in več okužb dnevno in 1200 hospitaliziranih), brez omejitve gibanja v nočnem času.

Ukrepi, ki veljajo v rdeči fazi, so:

 • Vrtci in osnovne šole odprte v celoti, srednje šole potekajo po modelu C (izmenično tedensko)
 • Na fakultetah dovoljeni izpiti in seminarji do 10 ljudi
 • Odprti so muzeji, knjižnice, galerije
 • Dovoljene so brezkontaktne športne aktivnosti v skupini do 10 ljudi, na priporočeni razdalj
 • Dovoljene in odprte so nekatere servisne storitve, trgovine
 • Odprtje dijaških domov
 • Individualni pouk v glasbenih šolah in izvedba baleta in sodobnega plesa
 • Treningi in tekmovanja za kadete in mladice
 • Smučišča

Minister za zdravje Janez Poklukar je po današnji seji vlade povedal:

“Močno smo zakorakali v tretji val. Najpomembnejše sporočilo je, da ste se državljani v teh dneh držali preventivnih ukrepov in na ta način omogočili, da danes nismo v črni fazi, ampak smo med oranžno in rdečo fazo. Za to se vam iskreno zahvaljujem.”

Ukrepi se bodo uvajali s ponedeljkom, ko bo Slovenija glede na epidemiološke razmere verjetno v rdeči fazi, je povedal minister. Dodal je, da bo vlada epidemijo podaljšala za 30 dni, maske bodo še vedno obvezne v zaprtih prostorih, na odprtih pa le, ko ne bo možno zagotoviti ustrezne razdalje. Vlada bo ukrepe sprejela še danes, ko bo znanih še več podrobnosti.

Angleška različica virusa

Prvo mesto je v zadnjem testiranem obdobju prevzela angleška različica virusa. Epidemiologi so sicer zaznali 46 različic SARS-CoV-2 in potrdili:

 • Angleška različica B.1.1.7: 2128 primerov.
 • Nigerijska različica B.1.525: 37 primerov.
 • Različica A27: 29 primerov.
 • Južnoafriška različica B.1.351: 26 primerov.

Angleška različica prevladuje v skoraj vseh regijah, razen v obalno-kraški in koroški. Največji delež angleška različica dosega v regiji Jugovzhodna Slovenija (85,3 %) ter Posavski regiji (83,3 %), sledi ji Savinjska regija s 70,2 %. Angleški sev je bistveno bolj kužen. Epidemiologi pričakujemo, da bo v nekaj tednih ta različica virusa v celoti prevladala.

Dr. Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je povedal, da imamo trenutno v Sloveniji največji delež okuženih v delovni populaciji. To je populacija, ki je aktivno zaposlena in ki tudi aktivno skrbi za starostnike in mladostnike. Skrbijo sprejemi okuženih v bolnišnico, ki so v porastu.

V nekaterih regijah je delež angleškega seva visok, v Jugovzhodni Sloveniji že na 85 %, kar pomeni, da so te regije zelo ogrožene. Tabelo objavljamo ob koncu prispevka.

Nadalje je poudaril: “Zaradi novih sevov virusa, ki se hitro širijo in so bistveno bolj nevarni, so nujni preventivni ukrepi, kot so: vzdrževanje varne razdalje, higiena rok, higiena kašlja in kihanja, nošnja maske, prezračevanje zaprtih prostorov na eno uro, preventivno testiranje, aplikacija Ostani zdrav, solidarnost do vseh.”

V oranžni fazi je dovoljen pouk tudi na fakultetah in višjih šolah, vendar v omejen obsegu, dovoljeno je zbiranje do 10 oseb, trgovine so lahko odprte  celoti, odprte so terase in vrtovi lokalov, odprti so študentski domov, gibanje med regijami je sproščeno. Za prehod v oranžno fazo mora biti manj kot 1000 okužb dnevno in manj kot 1000 hospitaliziranih v bolnišnicah.

V rumeni fazi (manj kot 600 okužb in manj kot 500 hospitaliziranih)so dovoljene turistične nastanitve, srednje šole in fakultete pa pri izvajanju pouka nimajo več omejitev.

V zeleni fazi (manj kot 300 okužb dnevno) so odpravljene omejitve po vsej državi, še vedno pa veljajo splošni higienski ukrepi ter prepoved obratovanja barov in diskotek

M. D.