Na eni strani razsipništvo z elementi korupcije, na drugi oškodovanje najbolj ranljivih

Vir: arhiv

Varuh človekovih pravic je ogorčen nad odločitvijo vlade oz. ministrstva za solidarno prihodnost, ki je letos za 80 odstotkov znižalo proračunsko financiranje varstveno-delovnih centrov. Poleg kršitve ustave in zakonodaje je namero mogoče razumeti tudi kot popolno nespoštovanje invalidov in drugih ranljivih skupin, je opozoril varuh Peter Svetina.

Ob tem spomnimo, da to področje pokriva Levica oz. njen minister Simon Maljevac. Hkrati pa je vlada že nakazala kupnino za izredno sporen nakup stavbe za potrebe pravosodja, kjer je ministrica Dominika Švarc Pipan (SD) nakup preplačala za 6 milijonov evrov. Okoli 6,5 milijona evrov je dodatno za 130.000 računalnikov, ki so ali pa jih ni, zapravila ministrica Emilija Stojmenova Duh (Svoboda). Vse po 6!

Na eni strani razsipništvo z elementi suma korupcije, na drugi oškodovanje najbolj ranljivih.

Po mnenju Varuha žal Slovenija, ki je bila še nedavno prepoznana kot ena naprednejših držav pri zagotavljanju storitev socialne države, s takšnimi potezami oziroma odločitvami drastično stopa v smer, ki prinaša bistveno razsežnejše posledice, kot se morda zdi v tem trenutku.

“Dolgotrajna oskrba brez vizije, ki ne predvideva niti nujno potrebnih različnih oblik pomoči najranljivejšim skupinam, ob hkratni neposredni težnji po drastičnem zmanjševanju obsega osebne asistence daje jasen signal, da smo se nekje na poti izgubili. Zakon o celostni zgodnji obravnavi otrok s posebnimi potrebami je obtičal. Novosti, ki jih prinaša zakon o dolgotrajni oskrbi nimajo osnovnih (finančnih) predispozicij, da se začnejo učinkovito izvajati. Tudi zakon o osebni asistenci, ki je trenutno v obravnavi, žal gradi na sistemu nezaupanja in pozablja, da je njegov namen uresničevanje zavez, ki smo jih dali za polno in učinkovito integracijo invalidov v družbo,” našteva varuh Peter Svetina.

Z zaskrbljenostjo Svetina opozarja še na prezasedenost osnovnih šol s prilagojenim programom, na čakalne vrste za vstop v varstveno-delovne centre in na pomanjkanje ustreznih prostorov ter na alarmantno in neobvladljivo podhranjenost števila ustreznih strokovnih, socialnih in zdravstvenih delavcev, kar po njegovem mnenju kaže na nevarnost razpada sistema.

Varuh je prepričan, da to ne sme biti smer, v katero se želimo razvijati kot družba, ne iz človeškega, ne iz ekonomskega in niti ne iz trajnostnega vidika. “To ni smer, ki kaže, da bo dostojanstvo slehernika spoštovano, kar pa je v ustavno varovani socialni državi nujno,” je po poročanju STA še poudaril Svetina.

Na ministrstvu za solidarno prihodnost so zatem zatrdili, da so sredstva za nemoteno delovanje varstveno-delovnih centrov zagotovljena in da je strah odveč, saj krčenja financiranja ne bo.

A. L.