To moramo vedeti o sončnih očalih – zase in svoje otroke

V poletnih mesecih se pogosto ukvarjamo z vprašanjem, kako zavarovati svoje oči pred močnim soncem. Pogosto vprašanje je tudi, kako ultravijolični žarki vplivajo na oči. Kako naj torej zaščitimo svoje oči in jih razbremenimo, da ne bomo kasneje čutili posledic. Hkrati smo priča veliki ponudbi sončnih očal tudi za otroke, pri vsem tem pa se zdi, da včasih več pozornosti namenjamo obliki in barvi kot temu, kakšne kakovosti so stekla. Kot bi pozabili, da so oči naše veliko bogastvo.

Andrejka Preskar, dr. med., spec. oftalmolog

Za nasvete o tem, kako naj zavarujemo svoje oči, kakšna očala naj izberemo zase in svoje otroke smo zato zaprosili Andrejko Preskar, dr. med., spec. oftalmologije, iz Očesnega centra Preskar v Novem mestu.

Poleg tega, kako naj ravnamo, nam je še povedala, da so dejansko v porastu vse spremembe na očeh, ki so posledica dolgotrajnega izpostavljanja UV žarkom. Vprašali smo je tudi, kako je z očali za otroke. Odgovori so zelo zanimivi in predvsem poučni, zato priporočamo v branje.

Kako lahko ob tako močnih sončnih žarkih zavarujemo svoje oči?

Oči pred sončnimi žarki lahko zavarujemo na več načinov in sicer z uporabo:

 • Klobukov in kap s ščitnikom, ki preprečijo dostop sončnih žarkov od zgoraj
 • Sončnih očal z zaščitnim faktorjem UV 400, kar pomeni, da preprečujejo prehod ultravijoličnih (v nadaljevanju UV) žarkov do 400 nm
 • Kontaktnih leč

Kako pa je z vplivom UV žarkov, nam ti lahko poškodujejo oči in če, kako?

UV žarki so del elektromagnetnega valovanja, ki ga, poleg vidne svetlobe, oddaja sonce. Človeško oko teh žarkov ne zmore zaznati, prekomerno izpostavljanje UV žarkom pa lahko povzroči akutne in kronične škodljive učinke na očeh.

Kratkotrajna prekomerna izpostavljenost UV žarkom povzroča:

 • snežno slepoto: gre za bolečo opeklino roženice, ki traja 1-2 dni in običajno ne povzroča trajne poškodbe vida. Vzrok je pogosto smučanje na višinskem soncu brez zaščitnih očal. Svež sneg namreč odbija tudi do 80 % UV žarkov in tako je količina UV žarkov, ki prispe do naših oči bistveno večja.
 • solarno retinopatijo: to so spremembe na mrežnici, ki so posledica akutne fotokemične poškodbe rumene pege in nastanejo pri gledanju direktno v sonce ali opazovanju sončnega mrka brez zaščitnih očal. To lahko povzroči tudi nepopravljive spremembe.

Dolgotrajna izpostavljenost pa ima kumulativni učinek in povzroča spremembe na veznici (pterigij, pingvekula), razvoj sive mrene in degeneracije rumene pege ter razvoj kožnega raka.

Zaščita pred UV žarki je tako vedno zelo pomembna, kadar smo na prostem, še posebej pa takrat, ko čas preživljamo ob vodi, v hribih in pozimi na snegu, saj se sončni žarki refleksno zrcalijo od vode ali snega in so tako še močnejši.

Kako naj ravnamo pri otrocih? Običajno je videti, da starši otrokom kupujejo poceni plastična očala, tudi z barvnimi plastičnimi stekli, je to v redu?

Pri manjših otrocih je dobra zaščita pred sončnimi žarki predvsem kapa s ščitnikom in seveda kasneje tudi sončna očala. Pri sončnih očalih je najbolj pomembno, da imajo UV zaščito. Z nošnjo očal, ki so le zatemnjena in ne nudijo UV zaščite, očem naredimo še večjo škodo, kot če jih ne bi nosili, saj se zenica zaradi manj svetlobe razširi in tako v oko lahko pride še več UZ žarkov.

Kako je s sončnimi očali za odrasle: tudi tu se največkrat poslužujemo cenenih nakupov. So očala za 10 evrov sploh lahko kakovostna in lahko zaščitijo naše oči? Kakšna sončna očala kot zdravnica priporočate, cene kakovostnih očal so kar visoke, vlagamo s tem v svoje zdravje? Je pomembno, ali so stekla rjava, črna, skratka barva stekel?

Pri izbiri in nakupu sončnih očal moramo upoštevati več dejavnikov:

 • Kvaliteta. Glavna razlika med cenenimi in kvalitetnimi sončnimi očalih je prav v kvaliteti, saj imajo kvalitetna sončna očala optično pravilno izdelana stekla, ki zagotavljajo pravilen lom svetlobe in nimajo prizmatskega učinka (težave z vidom, glavobol, …)
 • Sledljivost in certifikat ustreznosti. Z oznako CE (evropska skladnost), ki jo najdemo na proizvodu, proizvajalec izjavlja, da ta proizvod izpolnjuje bistvene zahteve za varnost, zdravje in varovanje okolja, ki jih določa evropska zakonodaja. Evropski standard določa, da lahko očala, ki so na trgu, prepuščajo le 5 % UV žarkov z valovno dolžino do 400 nm.
 • UV zaščita
 • Stopnja zatemnitve ne vpliva na UV zaščito, pomembna pa je predvsem za prijetnejše počutje uporabnika sončnih očal. Na voljo imamo tudi fotosenzitivna stekla, ki potemnijo pod vplivom UV žarkov in polarizacijska stekla, ki preprečujejo bleščanje, ki nastaja na svetlobno odbijajočih površinah, kot so asfalt, vodne površine in pločevina.
 • Barva stekel prav tako ne vpliva na prepustnost UV žarkov, je pa pomembna pri kvaliteti vida. Barva stekel namreč vpliva na količino svetlobe, ki doseže oko, vpliva na zaznavanje barv in na kontrastnost slike.
 • Sončna očala morajo biti tudi udobna, primerno velika in funkcionalna. Poleg zaščite pred sončnimi in UV žarki pa so tudi nepogrešljiv modni dodatek. Pri izbiri je seveda tako pomembna tudi oblika in videz sončnih očal, na ceno pa vplivajo tudi blagovne znamke.

Kako pa je s tistimi, ki nosijo leče?

Večina kontaktnih leč ima UV zaščito, vendar kontaktne leče zaščitijo le naše oko, ne pa tudi kože vek in očesne veznice. Tako se priporoča uporabo sončnih očal tudi nosilcem kontaktnih leč.

Očesni center Preskar, Kettejev drevored 32, Novo mesto

Ali se v vašem očesnem centru soočate s poškodbami oči zaradi močnega sonca, katere so najpogostejše?

V porastu so praktično vse spremembe na očeh, ki so posledica dolgotrajnega izpostavljanja UV žarkom.