Migranti: Letos prijeli 36 tihotapcev, kaj se dogaja?

Nadzor slovenske južne meje tudi iz zraka. (vir: Policija.si)

Slovenska policija je do 22. marca 2021 obravnavala 1015 nezakonitih migrantov in 28 primerov, v katerih je bilo prijetih 36 tihotapcev ljudi, od tega je bilo 31 tujcev in 5 slovenskih državljanov, pri tem je 36 tihotapcev nameravalo pretihotapiti 223 nezakonitih migrantov ali dobro petino vseh, ki jih je letos prijela policija.

Za 22 letos prijetih tihotapcev je bil odrejen pripor. Samo prejšnji teden (od 16. do 22. marca) so prijeli 67 migrantov. V prvih treh tednih marca pa so prijeli 385 migrantov.

Podatki so razvidni iz sporočila po včerajšnji seji vlade, ki migrantsko problematiko obravnava vsak teden (praviloma ob sredah) in podatke tudi zapiše v svoje sporočilo za javnost. V letošnjem letu je manj nezakonitih prehodov meje, to so pokazali že podatki za januar in februar, ko se je število zmanjšalo za dobrih 46 odstotkov glede na lanska prva meseca.

Spremenjena taktika varovanja meje

Razlog za letošnji upad nezakonitih migrantov je med drugim tudi v spremembi migrantskih poti in strukturi migrantov. Svoje je dodala še epidemija in s tem povezani ukrepi. Opazno je tudi močno zmanjšanje števila državljanov Maroka. Iz odgovora ilirsko-bistriškega župana Emila Rojca pa je razvidno, da Policija in Slovenska vojska uporabljata spremenjeno taktiko varovanja državne meje.

Letos največ PU Koper: dobro polovico vseh

Največ nezakonitih prehodov je letos obravnavala Policijska uprava (PU) Koper, in sicer dobro polovico vseh. PU Novo mesto, ki je bila v nekaterih obdobjih že vodilna pri tem, pa je padla na 3. mesto. Do konec februarja so jih obravnavali 51, s tem, da je v to PU zajeto območje Bele krajine, Dolenjske in Posavja.

Policija sicer pričakuje povečan obseg nedovoljenih migracij v spomladanskih mesecih. Migranti se namreč kopičijo na Balkanu, v BiH in v Srbiji.

Župan Emil Rojc o migrantski problematiki

Na območju PU Koper je najbolj obremenjeno območje Občine Ilirska Bistrica. Ilirsko-bistriški župan Emil Rojc je pred kratkim v intervju za tednik Demokracija odgovarjal tudi na vprašanja o migrantski problematiki. O trenutnem stanju je povedal:

“Kot sem se seznanil ob nedavnem obisku obrambnega ministra, Slovenska vojska in Policija dobro sodelujeta in pri tem uporabljata spremenjeno taktiko varovanja meje, kar je preusmerilo migrantske tokove stran od Ilirske Bistrice.

Zame je predvsem pomembno, da preteklem letu ne beležimo konfliktov med nezakonitimi migranti in lokalnim prebivalstvom. Ravno tako ne beležimo vlomov v izpostavljene objekte.”

Glede aktivacije 37.a člena Zakona o obrambi, po katerem bi vojakom ob meji podelili večja pooblastila, za to pa so potrebni tudi glasovi poslancev iz vrst opozicije (SD, LMŠ, Levica in SAB), kar ti vztrajno zavračajo, je župan Rojc povedal:

“Moje stališče je znano. V kolikor imamo državno mejo, moramo spoštovati zakonodajo, ki ureja njeno prehajanje.

Stališče, ki ga ima sedanja opozicija glede nadzora državne meje, je zame nesprejemljivo in po mojem mnenju škodljivo tako za našo državo, kot za celotno Evropsko unijo.”

J. M.