Mestni občini Novo mesto vzeli 5,57 milijona evrov

Župan mag. Gregor Macedoni: "Nadaljuje se neusklajenost med višino povprečnine ter stroški obveznih nalog, ki jih občine izvajamo."

Novo mesto (letalski posnetek)

Poslanci vladajoče koalicije so pred tednom dni na predlog vlade oziroma predsednikov strank LMŠ (Šarec), SD (Židan), SMC (Počivalšek), DeSUS (Erjavec) in SAB (Bratuškova) s podporo SNS (Jelinčič) spremenili sklep parlamentarnega odbora za finance in na preliminarni seji znižali prispevke občinam iz državnega proračuna. Za celotno Slovenijo so občinam za leto 2020 vzeli 145 milijonov evrov.

Mestna občina Novo mesto ima 37.280 prebivalcev, zaradi skoraj 60 evrov nižje povprečnine bodo zdaj v letu 2020 prejeli 2.598.043 evrov manj v občinski proračun, v letu 2021 pa še za 2.974.944 evrov. Skupno je to 5.572.987 evrov v dveh letih, kar je devetino letnega proračuna.

Mag. Gregor Macedoni

Kaj to pomeni za občino in kako to komentira, smo vprašali mag. Gregorja Macedonija, župana Mestne občine Novo mesto. Odgovoril nam je:

“Nadaljuje se neusklajenost med višino povprečnine ter stroški obveznih nalog, ki jih občine izvajamo. Vlada je s sprejetim proračunom občinam res namenila 80 milijonov evrov več kot je bilo lokalnim skupnostim namenjeno ob začetku mandata, a je posledica vladnih odločitev v tem obdobju tudi za več kot 100 milijonov evrov dodatnih stroškov. Tako se obseg nalog kot obseg stroškov povečuje bolj kot povprečnina. Razliko seveda iz lastnih virov financiramo občine, kar močno zavira naš razvojni potencial in posledično zmanjšuje kakovost življenja naših občanov.

Realno bomo tako občine v letu 2020 na slabšem kot v preteklem letu.”

Odbor za finance je še pred potrditvijo proračunov sprejel sklep, da bo prispevek (povprečnina) za občine iz državnega proračuna v letu 2020 višji za skoraj 60 evrov, v letu 2021 pa za nekaj manj kot 70 evrov. Pri tem so v parlamentarnemu odboru za finance sledili predlogom občinskih združenj, ki so jih nato v državni zbor vložili poslanci SDS in NSi. Pri povprečninah gre za zneske, ki jih država iz davkov in prispevkov, ki jih plačujemo vsi državljani in podjetja, vračajo občinam, da te lahko pokrivajo (plačujejo) svoje obveznosti in hkrati vlagajo v razvoj. Koalicija je sicer sprejela nekoliko višje zneske kot so veljali lani, vendar je to glede na obveznosti, ki jih občinam nalaga vlada, bistveno premalo, opozarjajo v prav vseh občinah.

O proračunih bo danes razpravljal tudi Državni svet RS, pričakovano bo izglasovan veto. To pomeni, da bodo morali v Državnem zboru RS o proračunih v prihodnjih dneh glasovati še enkrat. Za to bodo potrebovali več kot polovico glasov poslancev. Ali se bodo poslanci vladajočih strank in Jelinčičeve SNS tudi tokrat obrnili proti občinam in lastnim volivcem, bomo lahko spremljali.

C. R.