Merjenje javnega mnenja: Opazno raste podpora Povežimo Slovenijo

Zadnje dnevno merjenje javnega mnenja agencije Parsifal pokaže, da bi SDS med opredeljenimi volivci, če bi bile volitve to nedeljo, dobila 31,3 odstotka. Stranki podpora narašča, dobila bi skoraj toliko, kot drugo- in tretje uvrščeni stranki skupaj.

Na drugem mestu je Gibanje Svoboda (22,2 odstotka), na tretjem je SD z 9,3 odstotka.

Gibanje Povežimo Slovenijo bi dobilo 7,7 odstotka glasov in je na četrtem mestu.

Peta je Levica, ki bi prejela 4,4 odstotka glasov. Na šestem mestu je LMŠ (4,3 odstotka) glasov. Na sedmem mestu je NSi (3,6 odstotka glasov). Toliko naj bi dobili tudi Pirati (3,6 odstotka glasov). Resni.ca bi prejela 3,0 odstotka glasov, SNS 2,7 odstotka glasov, Naša dežela (Aleksandre Pivec) 2,3 odstotka glasov.

SAB (Alenke Bratušek) bi prejela 2,2 odstotka, DeSUS 2,1 odstotka, Vesna (0,7 odstotka), Dobra država (0,3 odstotka) in Naša prihodnost (0,3 odstotka).

Za vstop v parlament je potrebnih 4 odstotke glasov. Glede na zadnje rezultate se bi, če bi bile volitve to nedeljo, v parlament uvrstilo šest strank (zdaj jih je devet).

Število podpornikov stranke SDS, ki bi se udeležilo volitev, je v primerjavi z zadnjim merjenjem naraslo. Število podpornikov Gibanja Svoboda, ki bi se udeležilo volitev, je v primerjavi z zadnjim merjenjem tudi nekoliko naraslo. Upadlo pa je število podpornikov stranke SD, ki bi se udeležilo volitev. Opazno, že drugi dan zapored, raste podpora Povežimo Slovenijo.

V raziskavo je bilo zajetih 802 anketirancev, od tega 50 odstotkov žensk. Povprečna starost znaša 55,2 leta, standardni odklon je 16.5. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (50,3 %), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (34,0 %), najmanj je anketirancev iz najmlajše starostne skupine (15,7 %). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (32,0 %), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (27,7 %), 22,1 % anketirancev ima poklicno šolo in 18,2 % anketirancev ima dokončano osnovno ali nedokončano osnovno šolo.

Največ anketirancev prihaja iz vasi ali zaselka (55,5 %), sledi mesto (28,4 %) in manjši kraj (16,1 %).

Vir: Dnevne meritve javnega mnenja

A. L.