Po 8. marcu, ko so v ospredju ženske, danes obeležujemo še materinski dan, ko so v središču pozornosti ženske, ki so hkrati tudi mame. Teh je v Sloveniji po podatkih statističnega urada več kot 670.000, kar je več kot 65 odstotkov vseh žensk v Sloveniji. Vsekakor je dan priložnost, da materam izkažemo pozornost, mnogi otroci jim v znak hvaležnosti podarijo cvetje ali druga darila.

Praznovanje materinskega dne se je v Evropo po drugi svetovni vojni razširilo iz ZDA, kjer praznik praznujejo že od leta 1910. Pri nas se je obeleževanje praznika uveljavilo šele po letu 1991, ko se je Slovenija osamosvojila. Praznovanje tega dne v času komunizma namreč ni bilo dovoljeno, saj gre prvenstveno za cerkveni praznik.

Obeležujemo ga namreč na dan krščanskega praznika Gospodovega oznanjenja. Gre za Marijin praznik, ki se obeležuje devet mesecev pred božičem. V večini evropskih držav in držav po svetu pa materinski dan praznujejo drugo nedeljo v maju. Slovenija je tako edina država, ki ga praznuje 25. marca.

Leta 2015 so v Sloveniji v starosti od 15 do 29 let rodile tri od štirih žensk, med ženskami starimi od 25 do 29 let pa je bila mati vsaka tretja ženska. Med 45- do 49-letnicami je bilo mater že več kot 90 odstotkov. Starost žensk ob rojstvu prvega otroka se sicer zvišuje. Tiste, ki so v letu 2014 rodile prvega otroka, so bile tedaj stare povprečno 29,1 leta ali skoraj pet let starejše od tistih, ki so prvič rodile pred 50 leti.