Mark Boris Andrijanič želi, da se Slovenija dvigne med najuspešnejše evropske države

Mark Boris Andrijanič (vir: arhiv)

Z delom je začel Strateški svet za digitalizacijo, ki je posvetovalno telo predsednika vlade, delovno področje je obsežno in zajema področja, ki bodo državi omogočala visoko dodano vrednost in razvoj. Svet ima 37 članov, svoje delo opravljajo brezplačno, vodi ga pravnik in priznani strokovnjak Mark Boris Andrijanič, najmlajši od petih vnukov ustanovitelja in dolgoletnega direktorja novomeške Krke Borisa Andrijaniča.

Strateški svet za digitalizacijo, kot posvetovalno telo predsednika vlade, mora zdaj v roku petih mesecev pripraviti okvirni predlog potrebnih sistemskih sprememb za pospešitev digitalizacije slovenskega gospodarstva.

Delovna področja sveta so obsežna, od vzpodbujanja digitalizacije gospodarstva in poslovnih procesov, ustvarjanje pogojev za razvoj visokotehnoloških podjetij in njihovo financiranje, privabljanje visokotehnoloških investicij v Slovenijo, ustvarjanje pogojev za vračanje vrhunskih slovenskih kadrov iz tujine ter privabljanje mednarodnih talentov in podobno. Več o tem lahko preberete tukaj 

Andrijanič: Današnja tehnološka tekma ne prizanaša neodločnim in počasnim

Mark Boris Andrijanič je po prvi seji sveta na Brdu pri Kranju, ki je trajala štiri ure, navzoč je bil tudi premier Janša, med drugim povedal, da “vsakršno kričanje ob tem kar je novo, kar je tuje in kar je moderno, je po navadi zgolj krinka za obrambo starih privilegijev in monopolov. Današnja tehnološka tekma je globalna in neizprosna, kar pomeni, da ne prizanaša neodločnim in počasnim.”

O svojem dedku

Mark Boris Andrijanič, najmlajši izmed petih vnukov znanega novomeškega farmacevta in gospodarstvenika Borisa Andrijaniča, očeta Krke, tovarne zdravil, ki jo je tudi vodil do leta 1984, je za Finance pred časom povedal: “Naši družini so po drugi svetovni vojni nacionalizirali lekarno, ded pa je ostal tam in je čez nekaj let in njenega laboratorija z veliko podjetnosti in inovativnosti postavil Krko.”

Na vprašanje, kaj je dedek pustil družini, je odgovoril: “Izjemen ponos in dobro ime. To je nekaj, česar se ne da kupiti z denarjem.”

Povedal je še: “Nisem delničar Krke, čeprav sem ponosen nanjo. Dedek nikoli ni želel, da bi se kdorkoli od njegovih otrok zaposlil v Krki, da mu ne bi kdo očital nepotizma.”

Mark Boris Andrijanič je končal Škofijsko klasično gimnazijo v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani. V pogovoru za Alumni je povedal, da ga je ta gimnazija “privlačila kot zelo dobra šola, ki ponuja nekaj več. Všeč mi je bila njena humanistična usmerjenost in predanost odličnosti. Prav tako me je privlačila njena disruptivnost* v slovenskem prostoru. Šlo je za mlado zasebno gimnazijo, ki je bila povrh vsega še katoliška. Lepo je bilo biti del nečesa tako neobičajnega za takratni čas.”

(*Disruptivnost pomeni opustitev starih vzorcev razmišljanja in usmerja v širši, nov pogled videti stvari z drugega zornega kota, v drugačni luči.)

Dejal je še: “Najbolj sem hvaležen za družino in prijatelje. Prav tako sem hvaležen za to, da Slovenci danes živimo v lastni državi, ki je del Zahoda. To odpira vsem, še posebej mladim, priložnosti, o katerih so naši starši lahko samo sanjali.”

Podiplomski študij je končal na eni najprestižnejših univerz na svetu. Na Oxford se je vpisal zaradi njene akademske odličnosti, globalne prepoznavnosti in ker je vedel, da se mu s tem lahko odprejo marsikatera vrata, ki bi sicer ostala zaprta.

Nekaj časa je bil v Bruslju, pred tem pa tudi v Washingtonu in Sierri Leone, že več let pa je vodja javnih zadev v Srednji in Vzhodni Evropi pri Uberju v Varšavi in je del mednarodne ekipe priznanega tehnološkega podjetja. Največ se ukvarja z državami srednje in vzhodne Evrope, ki so na področju digitalne transformacije med vodilnimi v Evropski uniji.

Za Slovenijo si želi, da se dvigne med najuspešnejše evropske države, v njej vidi ogromen potencial, ki še ni izkoriščen.

Člani Strateškega sveta za digitalizacijo so: Daniel Avdagič, prof. dr. Marko Bajec, Julij Božič, doc. dr. Emilija Stojmenova Duh, Tomaž Gornik, Marko Grobelnik, doc. dr. Darja Grošelj, dr. Andraž Kastelic, dr. Jure Knez, Miha Lavtar, prof. dr. Jure Leskovec, Medeja Lončar, mag. Gregor Macedoni, Andrej Mertelj, Maja Mikek, mag. Jure Mikuž, Nejc Novak, Marko Pavlišič, dr. Gregor Pipan, dr. Mark Pleško, Matej Potokar, doc. dr. Irena Nančovska Šerbec, Sonja Šmuc, Aleš Špetič, Matej Tomažin, Andraž Tori, prof. dr. Žiga Turk, Žiga Vavpotič, mag. Ajša Vodnik, Igor Zorko, prof. dr. Andrej Brodnik, Barbara Domicelj, prof. dr. Aleš Groznik, dr. Mitja Štular, doc. dr. Muhamed Turkanović, Tine Türk in Goran Živec.

J. M.