Mala gora pri Ribnici: Državna proslava ob dnevu boja proti okupatorju

Državna proslava na Mali gori pri Ribnici (vir: gov.si)

Na Mali gori pri Ribnici je danes potekala državna proslava ob dnevu boja proti okupatorju. Udeležili so se jo predsednik države Borut Pahor, predsednik vlade Janez Janša in Zdravko Počivalšek, podpredsednik vlade in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je bil tudi slavnostni govornik na proslavi.

Predsednik vlade Janša je ob tej priložnosti položil venec k spomeniku TIGR. V vsebinskem delu slovesnosti je bila poudarjena čistost misli in duha, izražena skozi poezijo predvsem malo znanih ali celo nekolikanj zamolčanih avtorjev Franceta Balantiča in Lojzeta Grozdeta, po drugi strani pa tudi uveljavljenega avtorja Karla Destovnika Kajuha.

Slavnostni govornik Zdravko Počivalšek je v svojem nagovoru izpostavil, da so Danilo Zelen, Ferdo Kravanja in Anton Majnik pokazali, kaj pomeni veličina človeka. Da se ta ne meri v številkah, razmerjih moči ali rezultatu. Ti trije junaki so postavili normo človečnosti in domoljubja, katero je težko doseči, kaj šele preseči. Ta se meri v strasti, veri in žrtvovanju. Ta se kaže v sposobnosti, da človek postavi dobro družbe pred svoje dobro, pred svoje življenje. Da se bori za načela, ker v nasprotju z njimi enostavno ne more živeti. “Danes izražamo spoštovanje slovenskemu odporništvu, ki nas je ohranjalo skozi zgodovino. To je bilo v resnici vedno pomemben steber naše identitete. Ko je bil ogrožen naš jezik, naša kultura, naš način življenja, smo znali vstati in se postaviti v bran tega našega največjega bogastva,” je izpostavil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Poudaril je tudi, da če želimo ponoviti poteze naših staršev, če želimo odgovoriti na klic svojega časa, potem je sedaj res zadnji trenutek, da se vsi skupaj povežemo v psihološkem, družbenem in gospodarskem okrevanju.

“Epidemija je na nas delovala kot povečevalno steklo. Poudarila je našo sposobnost prilagajanja in preživetja. Poudarila pa je tudi naše razlike in različne poglede. A pred nami so meseci, ko bomo lahko ponovno zaživeli. In nato nas čaka trdo delo za gospodarsko okrevanje, ki bo zagotavljalo socialno stabilnost,” je dejal gospodarski minister in nadaljeval, da se vsi strinjamo, da je za boljši jutri pomembno zagotavljanje socialne stabilnosti, rast dodane vrednosti, in standarda življenja, odpiranje novih delovnih mest in investicije v infrastrukturo.

“Ne nazadnje razvoj vseh slovenskih regij. Poenotimo se glede poti do teh ciljev. Iščimo soglasja. S tem bomo namreč definirali naš boljši jutri. Včeraj je mimo. Več pozornosti namenimo tistemu, kar nam je skupnega in na čemer lahko gradimo razvoj in standard ljudi. Ne pa tistemu, kar nas razdvaja in danes ni več bistveno,” je še poudaril.

Svoj nagovor je Počivalšek zaključil z mislijo, da je naša generacija storila dva velika koraka in da je čas za tretjega. “Prvič, odločili smo se za našo samostojno državo in priborili smo si jo. S tem smo zaokrožili stoletja prizadevanj za rešitev slovenskega nacionalnega vprašanja. S tem smo dali piko na i vsem prizadevanjem, ki so jih v preteklosti naredili snovalci slovenskega nacionalnega programa. Drugič, odločili smo se za evropske integracije in uspeli. Pridružili smo se najbolj razvitim državam. Izvedli smo korenite reforme naših sistemov s tem, ko smo zakonodajo harmonizirali z evropskimi standardi. Z vstopom v evroatlantske integracije smo utrdili našo državnost.

Sedaj pa je čas za tretji korak. Sedaj je čas za široko razvojno fronto. Čas, da se poenotimo vsaj glede razvojne vizije. In da se s to razvojno fronto poklonimo našim prednikom. Ti so se namreč v ključnih trenutkih odzvali na klic svojega časa in naredili prave poteze za slovenski narod. Naredimo to tudi mi.”

Foto z državne proslave (za povečanje kliknite na fotografijo):

 

K. R.