Loški Potok: Občina na poti k energetski samozadostnosti

Loški Potok (vir: ktc.si)

V občini Loški Potok so na zelo dobri poti do tega, da bodo kraji energetsko samooskrbni, z lastnimi obnovljivimi viri ogrevajo stavbe v središču kraja in proizvajajo elektriko za brezplačen prevoz starejših občanov z občinskim e-golfom.

Župan Ivan Benčina (vir: občina)

Leta 2016 so ustanovili Lesno zadrugo Loški Potok, ki je pridobila koncesijo za izgradnjo sistema daljinskega ogrevanja na lesno biomaso, z daljinskim ogrevanjem so začeli decembra 2017. Vanj so vključili središče kraja in vse večje porabnike toplote, med njimi tudi občinsko stavbo.

Naložba se je izkazala kot zelo učinkovita, župan Ivan Benčina pa je za časnik Finance povedal, da so v občinah ob vseh podražitvah energentov zvozili precej ugodno, “pri nas se ogrevanje ne bo podražilo”, je zagotovil.

Kot energent za sistem daljinskega ogrevanja uporabljajo sekance. Dobavo jim zagotavlja eden od članov zadruge. Sekance pridobivajo tudi iz odpadnega lesa, ki se nabere pri vzdrževanju lokalnih cest in drevja na občinskih zemljiščih.

Na leto porabijo približno 1200 kubičnih metrov sekancev, pred postavitvijo daljinskega sistema pa so v stavbah, zdaj vključenih v sistem, pokurili okoli 90 tisoč litrov kurilnega olja na leto.

Investicija v sistem daljinskega ogrevanja na lesno biomaso je znašala približno 800 tisoč evrov, od tega so pridobili 518 tisoč evrov subvencij države, 270 tisoč evrov je bilo posojil, 12 tisoč evrov pa so primaknili iz občinskega proračuna.

Lesna biomasa pa ni edini obnovljiv vir energije v občini. Leta 1986 so v kraju postavili tudi manjšo, 292-kilovatno hidroelektrarno Črni potok. Lani pa so postavili še 33,3-kilovatno sončno elektrarno, s katero na leto proizvedejo okoli 40 megavatnih ur električne energije. Z njo oskrbujejo večnamenski objekt, omogočajo delovanje sistema daljinskega ogrevanja, presežke pa namenjajo članom energetske skupnosti.

Pridobili so tudi pravnomočno gradbeno dovoljenje za postavitev vetrne elektrarne, ki v občini omogoča uporabo 35-megavatne naprave.

“Če jim bo uspelo, bodo v občini Loški Potok postali energetsko samozadostni, vso energijo pa bodo pridobili iz obnovljivih virov. To bi se lahko zgodilo že do konca leta 2025,” so včeraj zapisali v Financah.

K. R.