Logarjeva: “Epidemiološko stanje je stabilno, a ni idealno”

Dr. Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. (vir: arhiv)

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje, in strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana Marko Pokorn.

Predstavila sta več podatkov o cepivu AstraZeneca, nošenju zaščitnih mask za otroke in morebitnem cepljenju.

Cepljenje s cepivom AstraZenece sta ustavili še Irska in Nizozemska zaradi evidentiranih 3 oseb s problemi krvnih strdkov na Norveškem.

Primer odpovedi pouka oziroma vpliva neželenih učinkov po cepljenju s cepivom AstraZenece pri 26 učiteljih v eni od Osnovnih šol v Velenju so morebiti posledica slabše informiranosti o možnostih takih učinkov in s tem strahu, ko so se učinki pojavili, je situacijo pojasnila Logarjeva.

Je pa pri vseh treh cepivih delež neželenih učinkov podoben, zato AstraZeneca glede tega ne izstopa, je dejala.

Dogajanju v Velenju je žal sledilo odpovedovanje prijavljenih oz. poziv ravnateljev k prestavitvi izvedbe cepljenja v nekaterih osnovnih šolah v obalno-kraški regiji.

Po rezultatih raziskav v Veliki Britaniji so učinki cepljenja s cepivom AstreZenece tudi pri starejših, nad 65 let, enakovredni učinkom pri splošni populaciji.

Krvni strdki so pogostejši pri ženskah, ki uživajo hormonsko kontracepcijo, hkrati so tudi splošen pojav. Poleg navedenega na pojav vpliva tudi kajenje. Ne predstavljata pa omenjeni okoliščini razloga, da bi se takim osebam cepljenje odsvetovalo.

Otroci: Nošenje mask in cepljenje

Po sedanjih analizah so otroci manj dovzetni za okužbo s koronavirusom, je poudaril Marko Pokorn, hkrati pa je pri otrocih veliko asimptomatskih primerov prebolevanja bolezni. Na osnovi različnih raziskav in priporočil velja, da naj mask ne nosijo otroci mlajši od 3 let, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa svetuje nošnjo mask za otroke starejše nad 6 let. O škodljivih učinkih nošnje ni dokazov.

Po vrnitvi otrok v šole so na kliniki zaznali tudi več drugih nalezljivih bolezni, zato bodo covid oddelek kot tudi sivo cono obdržali, saj jim omogoča varno diagnosticiranje različnih bolezni.

Glede cepljenja otrok še ni dokončne odločitve. Za zdaj velja, da je spodnja meja 16 let, in sicer pri cepivu Pfeizer. Izvaja pa proizvajalec klinične raziskave za otroke stare od 12 leta naprej, AstraZeneca za otroke od 6 leta naprej.

M. D.