Ljudje ob Kolpi: Jure Šterk

Naslovnica knjige »Dnevnik zadnje plovbe«, Fb Črnomelj fčasih.

Jure Šterk, pomorščak

Rojen 6. januarja 1937 v Zagrebu, izginil v Indijskem oceanu januarja 2009

Po radijski zvezi se je iz svoje jadrnice Lunatic na prečenju Indijskega oceana Belokranjec Jure Šterk zadnjič oglasil 1. januarja 2009.

Šele 28. aprila 2009 je ameriška raziskovalna ladja Roger Revelle našla njegovo majhno jadrnico 1.200 milj od zahodne obale Avstralije.

Slovenec, ki je prvi sam objadral svet je otroštvo in mladost preživel na Vinici pri Črnomlju, kjer je plavalne izkušnje pridobival v topli reki Kolpi. Družina je imela v kraju nekaj posesti in pomembno trgovino. Po ljudski šoli v rojstnem kraju našega velikega pesnika Otona Župančiča, je nadaljeval izobraževanje na črnomaljski gimnaziji, ki je pričela delovati leta 1944 začasno, potem pa se je obdržala vse do današnjih dni.

Zaposlil se je v podjetju Cetis v Celju. Živel je tudi v Ljubljani, po upokojitvi pa se je preselil na obalo. Že v zrelih letih – star 40 let je opravil izpit za kapitana in se popolnoma predal jadranju.

  • Trikrat je bil udeleženec čezatlantske regate Minitransat.
  • Potem je še osemkrat preplul Atlantski ocean.
  • Dvakrat je preplul Indijski ocean.
  • Enkrat je preplul pacifiški ocean.
  • Od leta 1991 do leta 1994 je sam na jadrnici Neodvisna Slovenija, ki je plula pod slovensko zastavo, dolgi le 6,5 metra prvič obplul svet.

Decembra 2007 je zopet sam izplul na 9,27 m dolgi jadrnici Lunatic iz pristanišča na Novi Zelandiji, prečkal pacifiški ocean, obplul izjemno težaven Rt Horn – zadnji košček celine na Južni Ameriki, preplul Atlantik na sever in potem nazaj na jug Afrike, tukaj zopet obplul zahteven Rt dobrega upanja, prečkal ocean in se skoraj že vrnil na izhodiščno točko, a žal nekje blizu Avstralske obale padel in izginil v morju.

Če bi mu uspel povratek na Novo Zelandijo bi s tem dosegel dva svetovna rekorda: bil bi prvi pomorščak, ki je sam na tako majhni jadrnici v neprekinjeni etapi obplul svet in bil bi tudi najstarejši človek, ki bi to storil. Žal se njegovi načrti niso uresničili, vseeno pa je dosegel izjemen podvig, ki bo za vedno ohranjen med pomorščaki, saj je v 382 dneh neprekinjene plovbe preplul 25.000 milj.

Reševalna ladja je na plovilu brez kapitana našla njegov ladijski dnevnik, ki je bil osnova za izdajo knjige Dnevnik zadnje plovbe, ki jo je uredil njegov sin Igor Šterk, znan režiser.

Večino plovil na katerih je Jure plul, je tudi sam izdelal. Jure Šterk je avtor knjig:

  • Ruleta na Atlantiku (1985),
  • Nevarna igra (1989),
  • Transat 6,5 1989 – najtežja regata čez veliko lužo (1990),
  • V naročju vetra (1996), V modri neskončnosti … (2004),
  • Dnevnik zadnje plovbe, ki je izšel posthumno leta 2011; urednik Igor Šterk.
Vinica pri Črnomlju, hiša, kjer je Igor Šterk preživljal otroštvo.

Pripravil: Boris Grabrijan, direktor Krajinskega parka Kolpa Adlešiči