Letos prijeli 2286 nezakonitih migrantov in 78 tihotapcev

Zadnja dogajanja: Migranti vlamljajo, kurijo in povzročajo škodo, organizatorji spreminjajo poti in taktiko.

Fotografija je simbolična (vir: arhiv)

V maju je policija prijela 644 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. V letošnjih prvih petih mesecih so jih prijeli 2286. Hkrati so prijeli tudi 78 tihotapcev, od tega 64 tujcev in 14 slovenskih državljanov, ki so skušali pretihotapiti 557 migrantov. Za 60 tihotapcev je bil odrejen pripor, je razvidno iz sporočila po seji vlade v tem tednu.

Podatki kažejo, da je bilo letos prijetih manj migrantov in več tihotapcev. Lani v prvih petih mesecih so prijeli 2754 migrantov, samo maja lani 907 (letos 644).

Vendar pa se je tako lani kot se tudi letos nakazuje povečano število prijetih v poletnih mesecih.

Na to kažejo tudi zadnji podatki o prijetih. Značilno je tudi, da migranti spet spreminjajo svoje poti oziroma jih na to preusmerjajo njihovi vodiči. Doslej je veljalo, da poskušajo letos mejo nezakonito prečkati predvsem na območju Policijske uprave Koper, kjer se je letos število v primerjavi z lani podvojilo.

V zadnjem tednu pa je bilo več prijetih tudi na območju Bele krajine in Gorjancev.

Na to kažejo tudi razmere v Veliki Kladuši, od koder poročajo, da so “migranti okupirali” to območje. Portal Kamenjar namreč poroča, da na to območje v zadnjih tednih prihaja vse več migrantov, kar še dodatno otežuje varnost in zdravstveno stanje na območju celotne občine.

Migranti so zavzeli tudi vse t. i. divje kampe v okolici Velike Kladuše, v improviziranih šotoriščih v bližini meje s Hrvaško čakajo na možnost prehoda. Nameščajo se tudi v opuščenih halah nekdanjega Agrokomerca, dnevno so navzoči v parkih in ostalih na javnih površinah.

Skrb zbujajoče je tudi, da migranti pogosto vdirajo v hiše ali počitniške domove, v kateri nihče ne prebiva in tako iščejo začasna prebivališča.

“Migranti vlamljajo v te objekte, kurijo in povzročajo škodo. V zadnjih nekaj mesecih imamo več primerov požigov, nekatere hiše so popolnoma uničene,” je za portal povedal prebivalec kraja Polje, ki je na udaru migrantov.

Zdajšnja posebnost je tudi, da je med migranti vse več družin z otroki, ki so se nastanili v opuščenih hišah v okolici vasi Bosanska Bojna, neposredno ob hrvaški meji.

Očitno so se organizatorji nezakonitih migracij odločili, da bodo tokrat naprej pošiljali družine z otroki. Migracije so vodene, to je zdaj že znano dejstvo.

Po navedbah portala je na območju Unsko-sanskega kantona okoli 4500 migrantov, od tega jih je 2100 nameščenih v migrantskih centrih, ostali pa kakor kdo in kakor kje. Točnega podatka o številu migrantov v kantonu in širše tako ni.

Policija, slovensko predsedovanje Svetu EU

Vse to spremljata tudi slovensko ministrstvo za notranje zadeve in policija, kar je razvidno tudi iz delovanj njihovih vodstev.

O tujih policistih na slovenski južni meji smo že poročali. Ti so nameščeni predvsem v Beli krajini, kjer je bilo v zadnjih dneh tik ob meji prijetih večje število migrantov.

Rokovanje ministrov za notranje zadeve Luciane Lamorgese in Aleša Hojsa | Avtor MNZ

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa je včeraj na delovnem obisku na Gradu Brdo gostil italijansko ministrico za notranje zadeve Luciano Lamorgese. Pogovor sta namenila pripravam Slovenije na predsedovanje v drugi polovici 2021 in nezakonitim migracijam.

Slovenija si je zadala naslednje prednostne naloge na področju notranjih zadev:

  • celostno upravljanje z migracijami,
  • krepitev schengenskega prostora, v povezavi s tem tudi varnost v EU in Sloveniji,
  • regionalna prioriteta je Zahodni Balkan.

Minister Hojs je povedal: “Precej časa sva namenila vprašanju migracij. Slovenija in Italija sta pod pritiskom nezakonitih migracij. Strinjala sva se, da moramo najti skupno in celovito rešitev na ravni EU. Tudi temu se bomo posvečali med našim predsedovanjem.”

Ministra sta se ob tem strinjala, da je treba za celovito upravljanje migracij odpraviti temeljne vzroke za migracije, okrepiti vračanje in preprečiti tihotapljenje migrantov in trgovino z ljudmi.

Pogovarjala sta se tudi o trenutni migracijski situaciji v obeh državah. Stanje na meji sta si ogledala tudi iz policijskega helikopterja. Minister je italijanski kolegici predstavil statistične podatke za Slovenijo.

Slovenska policija sicer dobro sodeluje s pristojnimi italijanskimi varnostnimi organi, operativne službe se sproti dogovarjajo o oblikah sodelovanja, kar sva z ministrico pozdravila.

Ministra sta se tudi dogovorila, da državi v kratkem ponovno uvedeta mešane patrulje na slovensko-italijanski meji, nadzor pa se bo opravljal tudi z droni.

Ob koncu sta se ministra pogovarjala tudi o možni skupni nabavi opreme za policiste.

Pogovor na Brdu pri Kranju, 4. junij 2021

J. M.