Leto Golobove vlade je leto neuresničenih obljub

Vir: arhiv

Ko je vlada Roberta Goloba pred enim letom prevzemala krmilo države, je njen predsednik Robert Golob dal veliko zaobljub. Med drugim je obljubil, da se bo vlada takoj lotila cenovne draginje, da bodo uredili zdravstveni sistem in da bodo zagnali razvojne projekte. Leto dni potem, realnost ne bi mogla biti dlje od izrečenih obljub.

 

V boju z draginjo razen začasnega znižanja DDV za energente v letu dni nismo videli niti enega konkretnega ukrepa. Vlada je sicer uvedla spremljanje cen trgovcev, kar naj bi slednje prisililo, da cen ne bodo višali neupravičeno, a ukrep že na začetku ni deloval, kot bi moral, pozneje pa je tudi povsem zamrl. Tako se ne gre čuditi, da je nakupovalna košarica danes v Sloveniji za 50 odstotkov dražja kot na primer v Italiji in da letna inflacija v državi presega 10 odstotkov. Slednje poleg cen živilskih izdelkov v nebo poganja tudi storitve obrtnikov in cene neživilskih izdelkov.

V zdravstvu se čakalne dobe kljub obljubam, da bo v mesecu dni vse drugače, za kar je Golob celo prevzel osebno odgovornost, niso skrajšale. Celo več. Konkretno so se podaljšale, posebej, ko je treba čakati na prvi pregled, ugotavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje. Pri tem pa se gre vlada, namesto da bi iskala konkretne rešitve, lov na čarovnice, ko skuša krivdo naprtiti zdravnikom, po možnosti zasebnikom. Ni kaj, če nimaš idej in rešitev, je najlažje krivdo naprtiti nekomu tretjemu.

Precej podobno je z obljubami o tem, da bo vlada zagnala razvojne projekte. Teh namreč do zdaj nismo videli veliko, smo se pa na drugi strani lahko čudili, kako je vlada ustavljala (dobre) projekte, ki so jih začrtale prejšnje vlade. Tako je denimo projekt 3. razvojne osi od Koroške do Bele krajine povsem zastal. Enako je s projektom 3a razvojne osi od Ljubljane do Kočevja. Vlada sicer zagotavlja, da s projektoma misli resno, a hkrati zanju ne zagotovi potrebnega denarja. Denarja za 3a razvojno os na primer ni ne v rebalansu proračuna za letošnje leto, ne v proračunu za leto 2024. Zdaj tako samo čakamo, kdo bo dežurni krivec za to, da denarja ni. Pri tem ne dvomimo, da si na vladi ne bi izmislili česa prikladnega. Korošci, Belokranjci in Kočevci pa se bodo še naprej proti središču države vozili po polžje.

Aleksander Vodeb