Kočevje žaluje, če bi eksplodirala cisterna, bi šla v zrak polovica mesta

(vir: arhiv)

Eksplozija v Melaminu je po številu žrtev, ki je po dosedanjih podatkih terjala pet življenj, poškodovanih pa je več ljudi, doslej najbolj tragična industrijska nesreča v Sloveniji. Večje industrijske nesreče so redke, a ko se zgodijo, so posledice zelo težke.

Če bi eksplodirala še cisterna, bi šlo v zrak pol Kočevja, po navedbah naših virov je bilo tik pred tem. Manjkalo naj bi samo še nekaj stopinj do vrelišča. Cisterne so hladili in imeli tudi veliko sreče, navajajo naši viri.

Po navedbah v Kočevju žalujejo za mladim Mariem Južničem, črna zastava je tudi v ljubljanskem pogodbenem podjetju Dama Engineering Procesni sistemi.

Umrli so: voznik tovornjaka, ki je pripeljal kemikalijo, zaposleni v Melaminu Mario Južnič, v UKC Ljubljana je še en zaposlen iz Melamina. Ostali trije umrli so električarji iz ljubljanskega podjetja, ki so v Melaminu izvajali pogodbena dela in so bili tam povsem po naključju. Še en njihov sodelavec je v UKC Ljubljana.

Po navedbah naših virov je bila tudi velika sreča, da so na pomoč lahko priskočili vojaki, ki so bili takrat na usposabljanju v Škrilah. Po eksploziji so ti z dronom natančno spremljali žarišča, da je civilna zaščita lahko hitro ukrepala in hladila ostale cisterne. Od tu tudi fotografije takoj po nesreči iz zraka.

Preiskovalci nesreče Melamin bodo identiteto petih umrlih ugotavljali z metodo DNK, tako morajo identificirati tudi enega preživelega. Pri identifikaciji žrtev sodelujejo s svojci, ki so prijavili pogrešane. Pri preiskavi pomagajo tudi tuji varnostni organi, saj sta med pogrešanimi dva državljana Bosne in Hercegovine in en Makedonije. Pri tem domnevajo, da je eden od težje ranjenih, ki se zdravijo v UKC Ljubljana, državljan Makedonije. Sprva so nekateri sicer poročali, da je šest žrtev, vendar so nato iz UKC Ljubljana sporočili, da sta oba živa.

Do nesreče v Melaminu je prišlo zaradi polnjenja kemikalije v napačni rezervoar, kar je vodilo v močno eksotermno kemijsko reakcijo. Ta je pripeljala do eksplozije rezervoarja. Posledično se je vnelo še nekaj manjših požarov, ki so bili hitro pogašeni, razen požara v prostoru z elektro inštalacijami. Analiza vzrokov nesreče sicer še poteka.

Naši viri ob tem dodajajo, da naj bi prišlo do pomote že pri dovozu tovornega vozila (cisterne), pripeljal naj bi na napačen vhod (do napačne cisterne) in to naj bi bil potem tudi razlog, da je prišlo do napake pri pretakanju. V podjetju so sicer imeli zaščito tako, da se priključki v primeru morebitne napake naj ne bi ujemali, vendar naj bi bil pri tem po nekem naključju uporabljen vmesnik (adapter), zato je tudi prišlo do nesreče.

Vodja oddelka za splošno kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana Valter Zrinski ocenjuje, da gre za eno najtežjih preiskav na območju Slovenije. Pri tem sodelujejo s kriminalistični tehniki in forenzičnimi izvedenci, ki skupaj ugotavljajo vzrok.

Kočevje sta obiskala tudi ministra Matej Tonin in Zdravko Počivalšek. Iščejo tudi rešitve za močno prizadeto podjetje, ki si lahko obeta pomoč države. Pomoč delavcem v finančni stiski pa je napovedal kočevski župan Vladimir Prebilič.

V Melaminu v proizvodnji plastičnih mas, barv, lakov, premazov in drugih kemičnih izdelkov uporabljajo več vrst kemičnih snovi.

Izredni nadzor v Melaminu je dan po veliki eksploziji opravil tudi Inšpektorat za okolje in prostor. Inšpektorja sta med drugim ugotovila, da je bil na pretakališču, kjer je do nesreče prišlo, prisoten vsaj en usposobljeni zaposleni.

V dopoldanski izmeni je po ugotovitvah inšpektorjev vedno prisoten vsaj en usposobljen delavec, ki upravlja dela na pretakališču, to je polnjenje in praznjenje cistern ter polnjenje manjših embalažnih enot – izdelkov na polnilnih linijah izven pretakališča. Tako je bilo tudi v četrtek, v času nesreče, pravijo na inšpektoratu. Nekateri pa opozarjajo, da bi moralo biti na pretakališču več usposobljenih za to, da bi nadzor moral biti večji.

“Tisto, kar je malo osupljivo, je, da so naredili tako napako. Ni toliko vprašanje, da je nekdo pretočil napačno snov v rezervoar, v preiskavah se je potrebno vprašati, kaj ga je zavedlo. Človeška napaka je namreč posledica nečesa,” je glede tragične nesreče med drugim opozoril Marko Gerbec z Instituta Jožef Stefan (IJS).

V Sloveniji je trenutno 58 obratov, za katere veljajo strožje zahteve in redni nadzor, kočevski Melamin je eden od teh. Skladno z uredbo o preprečevanju večjih nesreč in zmanjševanju njihovih posledic bo morala Slovenija – glede na opredeljena merila – o nesreči v Melaminu skupaj z ugotovitvami najpozneje v enem letu poročati tudi Evropski komisiji.

Škode v podjetju še ne morejo oceniti. Največ težav imajo s tem, da so uničeni procesni računalniki za vodenje dela proizvodnje. Bi pa lahko praktično že nadaljevali z obutveno in lesno proizvodnjo.

Župan navaja, da je voda v Kočevju pitna, saj ima občina najmodernejši sistem pitne vode v Sloveniji, prav tako ni onesnaženo Kočevsko jezero, saj leži višje od Melamina. Življenje v mestu lahko tako po njegovih besedah poteka popolnoma normalno, “majhen zadržek je le glede zelenjave, ki je pridelana v neposredni bližini”. Za slednjo NIJZ svetuje, da se jo pred uporabo temeljito umije.

K. R.