Kočevje: Težave z urgenco se nadaljujejo

Zdravstveni dom Kočevje (vir: arhiv)

V Zdravstvenem domu (ZD) Kočevje minuli konec tedna v treh nočnih terminih niso mogli zagotoviti prisotnosti zdravnikov. Direktor Gregor Košir ob tem poudarja, da je pri problematiki zagotavljanja zdravnikov v ambulantah nujne medicinske pomoči nujna sistemska rešitev ministrstva.

V kočevskem zdravstvenem domu so na problematiko opozorili že prejšnji v petek, nato so z ministrstva za zdravje v ponedeljek prejeli dopis, naj se zdravstveni domovi sami povezujejo med seboj, Zdravniška zbornica Slovenije pa ministrstvo poziva, naj začnejo delati.

V kočevskem zdravstvenem domu so pojasnili, da zaradi koriščenja dopustov in številnih odsotnosti navkljub večtedenskemu trudu niso mogli zagotoviti 24-urne prisotnosti zdravnika v ambulanti nujne medicinske pomoči oz. na urgenci.

Košir je za STA pojasnil, da so posledično zagotovili okrepljeno reševalno službo in ekipe, nato pa so preko noči tesno sodelovali z ZD Ribnica, ljubljansko urgentno službo in centrom 112.

Stanje še vedno rešujejo dnevno, a v nekaj nočnih terminih tudi v prihodnje zdravnika verjetno ne bodo uspeli zagotoviti. Takrat bodo ravnali tako, kot so minuli konec tedna.

Odzvali so se tudi v Zdravniški zbornici Slovenije, kjer so spomnili, da je projekt preobrazbe in sistemske prilagoditve mreže nujne medicinske pomoči (NMP) pripravljen in bi se moral pilotno izvajati prav na področju Kočevja.

“Odgovorni ministrstva za zdravje niso izpeljali projekta, kot je bilo načrtovano. Kot odziv na alarmantne pozive s terena so izvajalci z ministrstva spet dobili nasvet, naj se dogovorijo kar sami med sabo,” so opozorili in pozvali: “Odprite predale na ministrstvu in se lotite dela, bolniki ne morejo več čakati.”

S podobnimi težavami, kot jih imajo v Kočevju, se sooča še več drugih zdravstvenih domov. Na ministrstvu za zdravje so v ponedeljkovem dopisu zdravstvenim domovom nato svetovali, naj zdravnika za izvajanje NMP na terenu aktivirajo, ko je to nujno potrebno. Zdravstveni domovi lahko izvajanje NMP začasno organizirajo tudi na širšem skupnem območju, so navedli.

“To je gašenje požara,” je dopis komentiral Košir. Pojasnil je, ministrstvo že večkrat seznanili s težavami in so poznane. “Problem je ker je treba sprejeti odgovornost in jih urediti na zakonski ravni,” je poudaril.

Košir navaja, da do težav prihaja, ker primanjkuje zdravnikov, saj jih javni plačni sistem že dolgo ne motivira dovolj, da bi se zdravniki odločali za aktivnejše vključevanje v dežurstva.

Spomnil je na prakso v nekaterih zahodnih državah, kjer na terenu posredujejo reševalne ekipe, zdravniki pa po potrebi: “Morali bi razmišljati v tej smeri, ker ob razpoložljivem kadru drugače ne moremo več normalno delovati.”

Prav tako bi morali aktivirati tuje zdravnike, ki so trenutno podvrženi močnim preizkusom za pridobitev licenc za delo v Sloveniji, in so primerni za delo v urgentnih centrih. “Enega imamo tudi v Kočevju. Če bi lahko delal, ne bi imeli težav v nočnih terminih,” je še dejal.

K. R.