Kočevje: Preselitev dela proizvodnje Melamina

Kemična tovarna Melamin v Kočevju, eksplozija in požar, 12. maj 2022. (vir: arhiv)

Komisija za nadzor sanacije po nesreči v Melaminu se je pretekli teden sestala na drugem sestanku, člani so si med drugim ogledali območje na meji med občinama Kočevje in Ribnica, ki se omenja kot eno od najprimernejših za preselitev najnevarnejšega dela proizvodnje v Melaminu.

Lokacij, kamor bi lahko Melamin preselil del proizvodnje, je več, o tem, katera izmed njih je najbolj primerna, bodo dokončno odločale analize in pogovori.

Potrebne bodo tudi spremembe občinskega prostorskega načrta, kar pomeni, da se tudi po znani odločitvi za lokacijo prenos dela proizvodnje ne bo zgodil tako kmalu. Pridobivanje dovoljenj, soglasij in celo sprememba občinskega prostorskega načrta so dolgoletni postopki.

Antun Gašparac, vodja komisije in tudi poveljnik Civilne zaščite v Kočevju, je dejal, da se mu osebno zdi najbolj primerna prav lokacija ob železniški progi na meji med občinama Kočevje in Ribnica, ki si jo je ogledala komisija.

“Od hiš je oddaljena več kot kilometer, v bližini je železnica, blizu sta voda in elektrika. V prihodnje naj bi mimo potekala tudi kočevska obvoznica,” je povedal za STA.

Spomnimo. Melamin so že pred desetletji zgradili ob železnici in zunaj mesta, misleč, da se bo mesto širilo v smeri proti Livoldu. Zgodilo se je nasprotno. Mesto se je širilo proti Melaminu, približno na vsakih deset let je bila zgrajena nova vrsta stanovanjskih blokov, nastajala so tudi naselja stanovanjskih hiš – dokler se Melamin ni znašel v objemu naselja.

Stanje v Melaminu se sicer po besedah Gašparaca počasi normalizira. Iz podjetja so bile odstranjene vse vnetljive in druge nevarne snovi, odstranjene je okoli 95 odstotkov poškodovane opreme, kot so cevovodi, rezervoarji in ostalo, protipožarni sistemi v podjetju znova delujejo. V roku 10 dni bo odpravljena tudi t. i. rdeča cona, ki je bila vzpostavljena po nesreči in kjer je veljal poseben režim.

Do eksplozije in požara v Melaminu je prišlo 12. maja, nesreča je terjala sedem smrtnih žrtev in v podjetju povzročila veliko materialno škode.

Po nesreči se v Melaminu trudijo čim prej zagnati čim večji del proizvodnje. Zagnali so že kotlovnico na biomaso in enoto obutvene industrije. V tem tednu naj bi bil po navedbah STA obnovljen parovod do drugega dela podjetja, s čimer bi lahko začela delati enota lesne industrije.

Po 15. avgustu naj bi začele delati tudi kontinuirane linije. Glavni del proizvodnje, ki je bil v eksploziji in požaru najbolj poškodovan, pa načrtujejo zagnati v roku od enega leta do leta in pol.

K. R.