Koalicijski pogovori očitno na dobri poti

Janša: Groziti SDS z volitvami je, kot da bi lačnemu grozil s kruhom.

Predsednik SDS Janez Janša je po seji komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb prvič od kar so stekli resni pogovori o novi vladi, komentiral dosedanja pogajanja. Pogovori o vsebini po njegovem kažejo, da je mogoče sestaviti večinsko koalicijo, a je njena sestava odvisna še od marsičesa. Poudaril je, da se v SDS volitev ne bojijo, zato koalicije tudi ne bodo sestavljali za vsako ceno oziroma brez jasne in trdne podpre preostalih strank.

Janša je glede sestavljanja nove koalicije dejal, da “vse poteka tako kot običajno poteka takrat, kadar se sestavljajo koalicije” ter da se ne dogaja nič neobičajnega.

Trenutno teče drugi krog pogajanj oziroma pogovor o vsebini, “ki je običajno najtežji in najbolj zahteven ter tisti, ki dejansko odloči, ali je koalicijo mogoče sestaviti”. “Vse stranke so podale svoje prioritete, nek seštevek tega, kar smo dobili, pove, da so tukaj neke svetle in neke tudi bolj zahtevne zadeve. Nekatere ključne prioritete in težave, ki obstajajo v tem trenutku v Sloveniji, vidimo zelo podobno. Vidimo tudi iste probleme, kar pomeni, da je eventualno, kar se vsebine tiče, mogoče sestaviti večinsko koalicijo, ki bo normalno reševala tekoče probleme in nadoknadila kakšno zamudo. Tisto, kar je po besedah predsednika SDS trenutno največja težava, so finančni učinki: “Trenutno naš odbor za finance izračunava finančne učinke vsega, kar je predlagano. Na prvi pogled lahko rečem, da za vse, kar bi si kdo želel, denarja ni, zato se bo treba osredotočiti na prioritete.”

Pri sestavljanju koalicije po njegovih besedah v tem trenutku ni nobenih časovnic. “Do zdaj smo imeli štiri sestanke, vmes je bilo veliko dela strokovnih timov na vseh straneh, trajalo pa bo še nekaj časa za usklajevanje vsebin,” je dejal. Po njegovem je tudi dejstvo, da so vse stranke, razen SDS, v neki notranji dinamiki, v katero se ne vmešavajo, kar terja svoj čas. “Če se bo na koncu vse zložilo, potem koalicijo lahko sestavimo, sicer pa ne,” je dejal. Se pa stranka v nobenem primeru predčasnih volitev ne boj, saj ji javnomnenjske ankete kažejo najvišjo podporo: “Mislim, da ste bili vsi zraven, ko je vlada padla, ko sem dejal, da smo v SDS pripravljeni na predčasne volitve. Da se nam grozi s predčasnimi volitvami, je tako kot da bi lačnemu grozili z belim kruhom. Iz te moke ne bo kruha.” Dodal je, da SDS ni tista, ki je povzročila razpad vlade, ampak je ta razpadla predvsem “zaradi petelinjih bojev med LMŠ in SD okrog položajev”.

Na vprašanje, ali v NSi vztrajajo, da bi Matej Tonin v prihodnji koaliciji postal predsednik DZ in ali bi v SDS pristali na to, je odgovoril, da tako daleč še niso, o Toninu pa se tudi ne pogovarjajo. Spomnil je, da si SDS zaradi bolj stabilne vlade želi, da so predsedniki koalicijskih strank v vladi. “Morate vedeti, da je občutek drugačen, če si na ladji, ne glede, ali je vreme razburkano ali sončno, kot pa, če to ladjo opazuješ iz pristanišča,” je dejal.

Na vprašanje, da bi druge stranke do včeraj morale sporočiti število poslanskih glasov, ki podpirajo koalicijo in da je očitno težava v SMC, ter da se zdaj špekulira, da naj bi vlado podprla SAB, je odgovoril, da teh špekulacij ne bo komentiral. “Tudi rok, ki ste ga navedli, ne drži. Kot sem že prej rekel, mi spoštujemo notranjo dinamiko posamičnih strank in se vanjo ne vmešavamo. Prav je, da se ta razprava suvereno zaključi in da se ugotovi, ali so stranke suverene. Kajti nič ne pomaga, če se sedaj nabere dovolj glasov, pa se potem ena od koalicijskih partneric zamaje in vlada pade zaradi nekih povsem nejasnih ali nepomembnih zadev. Boljše je počakati, da se vidi, ali se splača ali ne nekaj delati,” je dejal.

Na vprašanje o tem, da so politični analitiki prepričani, da bi Janez Janša na tajnih volitvah dobil mandat za sestavo vlade, vsaj glede na vzdušje med poslanci, ki si ne želijo skrajšati mandata, je predsednik SDS odvrnil, da v to ne dvomi, glede na pogovore, ki potekajo v DZ, “a nas to ne zanima”: “Nas zanima, če je to kompozicija, ki bo lahko reševala probleme in ki bo probleme rešila ter zdržala toliko časa, da ne bomo vsaki dve leti hodili na volitve.”

J. M.