Koalicija z nadkoalicijsko Levico glasovala proti nižji dohodnini

V državnem zboru so včeraj glasovali o predlogu za spremembo zakona o dohodnini, s katerim bi razbremenili slovenske družine. Če bi predlog obveljal, bi v državni proračun letno plačali kar 400 milijonov evrov manj davka – dohodnine. Toliko bi ostalo več v družinskih denarnicah.

Predlog za znižanje dohodnine je tokrat že tretjič predlagala poslanska skupina Slovenske demokratske stranke. Pod predlog se je podpisalo 25 poslancev te stranke, vendar so v vladajočih strankah – Listi Marjana Šarca (LMŠ), SD, SMC, DeSUS, SAB in Levica – znižanje davka (dohodine) zavrnili.

V SDS so nižjo dohodnino prvič predlagali že v letih 2017 in 2018, zdaj je bilo to že tretjič.

Vladajoči so pobudnike zavrnili z izgovorom, da bi se v državni proračun steklo za skoraj 400 milijonov evrov manj davkov. V SDS so na to odgovorili, da je denarja dovolj in naj vlada raje počrpa denar iz evropskih skladov, od koder je bilo doslej pridobljenega manj kot 18 odstotkov dodeljenih sredstev, čas za črpanje pa se izteka.

Nadalje po ocenah mednarodnih ustanov letno iz Slovenije v davčne oaze ponikne okoli 3500 milijonov evrov, vlada pa to dopušča. V SDS so še opozorili, da je davčna obremenitev dela v Sloveniji ena najvišjih v Evropski uniji.

Nič ni pomagalo, dohodnina ostaja visoka, vladajoči (vključno z Levic) namreč niso pristali, da bi se stopnje obdavčitve v vseh dohodninskih razredih znižale za dve odstotni točki, splošna dohodninska olajšava bi se z današnjih 3302,70 evra zvišala na 4000 evrov, meje dohodninskih razredov bi se zvišale za 2000 evrov, predvideli so tudi usklajevanje davčnih olajšav in neto letne davčne osnove z inflacijo.

V nadaljevanju objavljamo poimenski seznam glasovanja poslancev o predlogu za nižji dohodninski davek.

  • Za ob imenu pomeni, da je poslanec glasoval za nižjo dohodnino.
  • Proti pomeni, da je poslanec glasoval proti nižji dohodnini.
  • Besedica Ni ob imenu pa pomeni, da poslanec ni glasoval oziroma ni bil navzoč na seji in je svojo odsotnost opravičil.

Glasovanje je bilo naslednje:

C. R.