Kmetje v torek z novim protestnim shodom

Vir: Sindikat kmetov Slovenije (FB)

Predstavniki organizacij s področja kmetijstva so opustili pogajanja z vlado, saj ta ne izpolnjuje njihovih pričakovanj. Kot so pojasnili danes, je bil “kaplja čez rob” predlog novele o zaščiti živali, ki je zanje ponižujoč.

Prihodnji torek bodo v Ljubljani pripravili nov protestni shod, stavkovne aktivnosti pa bodo nato po potrebi še zaostrovali.

Gradivo, ki jim ga je na pogajanjih posredovala vladna stran, je nepopolno in zavajajoče ter brez pravnih in strokovnih podlag, je na današnji novinarski konferenci na Igu dejal predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved. “Nadaljnjih sestankov delovne skupine se ne bomo več udeleževali,” je napovedal.

Kmetje so zahteve do vlade zbrali v več točkah. Med njimi so, da naj nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja, da se ponovno preuči in zmanjša območja Nature 2000, da se kmetov ne obremenjuje z novimi davki, da so ukrepi jasni in administrativno nezahtevni ter da se neposredna plačila in ostala sredstva uskladijo z inflacijo.

“Kaplja čez rob, ki je slovenskega kmeta tudi močno ponižala, pa je predlog novele zakona o zaščiti živali. Kmetje smo tisti, ki se najbolj zavedamo pomena zaščite živali in ostro obsojamo njihovo kakršno koli mučenje. Vendar je popolnoma nesprejemljivo, da predlog predvideva spremembo živinorejskih kmetij v poligon za izživljanje tako imenovanih aktivistov, ki naj bi na podlagi 40-urnega tečaja presojali pravilnost oskrbe živali pri rejcih,” je dejal Medved.

Kot je dodal predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič, predlog novele predstavlja norčevanje iz stroke in rejcev. Neprimerno ravnanje z živalmi je nedvomno treba preprečiti in kaznovati, a tak postopek zahteva celostno strokovno obravnavo, je poudaril.

Z novelo bi namreč društvom, ki bi na podlagi tega zakona pridobila naziv delovanja v javnem interesu na področju zaščite živali, omogočili aktivno sodelovanje pri svetovanju skrbnikom živali in sodelovanje z nadzornimi organi v primeru ugotovljenih nepravilnosti, tako da se imenuje pooblaščene svetovalce za zaščito živali.

“Slovenski kmetje še nikoli nismo bili tako enotni kot danes. Ne zahtevamo denarja ali zamenjave ministra, temveč le zaščito slovenskega kmeta in potrošnika,” je po navedbah STA poudaril Medved. Ob tem je zavrnil trditve, da za njimi stojijo politične stranke.

Več: Novinarska-konferenca kmetijskih-organizacij

M. D.