Objavljamo znane podatke o najbogatejših med nami. To sicer ne pomeni, da imajo toliko denarja na računih, še manj v nogavicah, pomeni pa, da so lastniki premoženja v vrednosti več deset milijonov evrov. Po zadnjih podatkih imamo 9 bogatih med prvih 100 (vključujoč tudi Akrapoviča), prav toliko jih je bilo tudi v letu 2009, le da se je sestava nekoliko premešala. Kot zanimivost, s kočevskega konca ni nobenega med 100 najbogatejših.

Vsako leto v začetku novembra revija Manager objavi zelo odmevno lestvico 100 najbogatejših Slovencev. Tako je že več let. Na tem delajo zelo dolgo, zbirajo podatke, jih usklajujejo in za mnenje vprašajo tudi imenovane. Zberejo lahko seveda le tiste podatke, ki so javno dostopni, kar je skritega “tam nekje” in ve le lastnik, pa ostaja skrito. Nič ne de, podatki, ki jih zberejo in delo, ki ga opravijo so zavidanja vredni.

V nadaljevanju objavljamo podatke o, recimo uradno, najbogatejših na našem območju.

Na lestvici se je najvišje povzpel Igor Akrapovič, lastnik istoimenskega podjetja iz Malega Hudega pri Ivančni Gorici. Ne spada sicer povsem k nam, ker pa ima poslovno enoto v Črnomlju, smo ga “posvojili”. Akrapovič je na 8. mestu, njegovo premoženje so ocenili na 91,6 milijona evrov.

Iz Ribnice prihajata zakonca Anton in Verica Šenk, večinska lastnika podjetja Inotherm iz ribniškega konca. Uvrščena sta na 10. mesto, njuno premoženje je ocenjeno na 70,8 milijona evrov.

Na 20. mestu sta pristala Belokranjca Dari in Vesna Južna, znana kot lastnika Perspektive. Njuno premoženje je ocenjeno na 47,7 milijona evrov.

Na 21. mesto med 100 najbogatejšimi v Sloveniji je Franc Frelih, lastnik podjetja Plasta iz Šentruperta. Njegovo premoženje so ocenili na 46,3 milijona evrov.

Na 32. mesto se je uvrstil Franc Gregorčič, lastnik podjetja Plastoform iz Šmarjete v občini Šmarješke Toplice. Njegovo premoženje so ocenili na 31,5 milijona evrov

Na 63. mesto se je uvrstil Jože Udovič, lastnik podjetja REM iz Trebnjega. Njegovo premoženje so ocenili na 22,3 milijona evrov.

Na 76. mesto se je uvrstil Vladimir Gregor Bahč, solastnik novomeškega podjetja TPV, njegovo premoženje je ocenjeno na 20,4 milijona evrov.

Prav o podjetjih REM in TPV smo poročali včeraj, saj se širijo in skupno napovedujejo od 140 do 160 novih delovnih mest.

Prvi trije v slovenskem merilu, leto 2016

Prva na lestvici najbogatejših v letu 2016 nasploh sta bila Iza in Samo Login (Outfit7 oz. Govoreči Maček) s premoženjem, ocenjenim na 699 milijonov. Zakonca sta v zadnjem času podjetje prodala, živita na Cipru. Drugo mesto je lani zavzel Joc Pečečnik, lastnik Interblocka, bolj znan kot lastnik grosupeljskega Konga in tudi ljubljanskega stadiona Bežigrad. Njegovo premoženje so lani ocenili na 255 milijonov evrovNa tretje mesto sta se uvrstila izseljenca Tatjana in Albin Doberšek, lastnika podjetja Engineering Dobersek, ki deluje v Nemčiji), njuno premoženje pa so ocenili na 222 milijonov evrov.

Tako je bilo v letu 2016. Kaj pa v letu pred začetkom krize, 2008 ali 2009? Bilo je precej drugače.

Na lestvico 100 najbogatejših se jih je leta 2009 uvrstilo 9 z Dolenjske, Bele krajine in Kočevsko-ribniškega območja.

Najvišje, na četrto mesto, sta bila uvrščena zakonca Dari in Vesna Južna (s 93 milijoni evrov vrednim premoženjem). Dari Južna je takrat povedal, da ta znesek težko komentira, saj je po njegovem nemogoče oceniti vrednost premoženja, dokler ta ni naprodaj.

Igor Akrapovič, ki je tako stalnica, leta 2009 je bil s 35,4 milijona evrov vrednim premoženjem na 22. mestu (lani je bil na 8. mestu). Teh lestvic Akrapovič doslej sicer ne želi komentirati, prav on je tisti, ki opozarja, da ne gre za vsoto na bančnem računu.

Franc Frelih iz Šentruperta pa je bil leta 2009 s 35,3 milijona evrov vrednim premoženjem na 23. mestu (v 2016 je bil na 21. mestu).

Na 10. mesto se je leta 2009 uvrstil Jože Anderlič, znan kot lastnik prestižnega posestva Pule in gradu Škrljevo, sicer pa tudi Monsa (zdaj ga je prodal) in številnih drugih ljubljanskih nepremičnin. Anderlič izhaja iz Trebelnega. Njegovo premoženje so takrat ocenili na 56,3 milijona evrov, Anderlič pa je celo ocenil, da je to višje od navedenega. Leta 2016 ga ni bilo več na lestvici 100 najbogatejših.

Franc Gregorčič, lastnik in direktor Plastforme iz Šmarjete je bil s 15,7 milijona evrov vrednim premoženjem na 70. mestu (leta 2016 je bil na 32. mestu).

Edina bogataška v naši regiji leta 2009 je bila Sonja Gole, direktorica in solastnica podjetja Adria Mobil. Njeno premoženje so ocenili na 14,4 milijona evrov in je bila na 83. mestu. Tega ni želela komentirati, v letu 2016 Goletove ni več na lestvici najbogatejših.

Leta 2009 pa se je na lestvico prvič uvrstil Jože Udovič, lastnik podjetja REM iz Trebnjega. Bil je na 84. mestu, njegovo premoženje so ocenili na 14,3 milijona evrov. S tem se Udovič sicer ni strinjal, dejal je, da je ocena previsoka. Zdaj je na 63. mestu.

Marsikdo čaka še na podatke o bogastvu Janeza Škrabca iz Ribnice. V letu 2009 je bil uvrščen na 92. mesto med najbogatejšimi 100 Slovenci, njegovo premoženje so ocenili na 13,8 milijona evrov. Leto pred tem je bilo to ocenjeno na 16,3 milijona evrov. V letu 2015 je bil nato s 13,9 milijona evrov na 110. mestu, za leto 2016 pa nismo več zasledili podatka, na lestvici najbogatejših pa ga ni bilo. Vendar pa je prav za Riko značilno, da vseh svojih bilanc ne objavlja javno, posluje v tujini, večinoma v Rusiji, in so javno dostopni podatki verjetno precej daleč od dejanskega stanja.

Omeniti moramo še Dušana Šešoka, predsednika uprave in solastnika družbe Iskra (danes drugega solastnika Jožeta Godca ni več, pred dnevi so objavili, da so ga izplačali, Iskra pa je v lasti družine Šešok). V letu 2009 je bil Šešok na 38. mestu najbogatejših, leta 2014 s premoženjem v vrednosti 16,6 milijona evrov na 75. mesto in leta 2016 na 70. mestu. Semiška Iskra je sicer le del, poslovna enota, t. i. Šešokove velike Iskre.

Kot zanimivost dodajmo še ustanovitelja podjetja Don Don in lastnika Pekarne Grosuplje Alenko Mozetič Zavrl in Aleša Mozetiča, katerih korenine naj bi bile v Beli krajini, brata in sestro, ki sta leta 2015 z 12,3 milijona evrov zasedala 131. mesto.

Kot zanimivost dodajmo, da je bil leta 2009 najbogatejši in na 1. mestu Mirko Tuš, lastnik istoimenskega trgovskega podjetja. Njegovo premoženje so ocenili na 340,6 milijona evrov. Tuš je nato zašel v velike težave.

Pred letom 2009

Do leta 2009 so bili med najbogatejšimi še Ivan Kralj iz Velikih Brusnic (lastnik podjetja Arex iz Šentjerneja, ki je bil s 26,9 milijona evrov vrednim premoženjem na 36. mestu) in Mirko Kovačič iz Grma pri Trebnjem (s 17,4 milijona evrov na 61. mestu). V naslednjih letih ju ne najdemo več na seznamu. Morda pa se Kralj spet prebije, saj v Šentjerneju načrtuje izgradnjo tovarne, kjer bodo predelovali ribe, o čemer smo že tudi poročali.

Če primerjamo leti 2009 in 2016 je razvidno, da so od podjetnikov v naši regiji med bogatimi, na lestvici prvih 100, ostali samo še:

Darij in Vesna Južna, Franc Frelih, Franc Gregorčič in Jože Udovič. Igor Akrapovič je stalnica. Janez Škrabec pa je premoženje verjetno prenesel drugam.

Za nekatere, ki so ostali, pa lahko rečemo, da je njihovo premoženje zgrajeno na trdih podjetniških temeljih.

T. H.