Kalvarija pogumnega mengeškega gasilca blizu konca

Gasilec Sandi Zajc med reševanjem otrok iz mengeškega vrtca, kjer so štele sekunde. (vir: arhiv)

Po sinočnji seji upravnega in nadzornega odbora PGD Mengeš je znanih več podrobnosti o donacijah, ki so jih ljudje iz Slovenije in tujine, pa tudi podjetja, nakazala na račun gasilskega društva po avgustovskih poplavah, večino za junaškega gasilca, bolničarja, Sandija Zajca.

Na računu PGD Mengeš se je zbralo okoli 510.000 evrov donacij, zaenkrat je ugotovljeno, da je bilo 280.000 evrov nakazanih z neposrednim namenom za gasilca Sandija Zajca, za preostanek, dobrih 310 tisoč evrov, pa v PGD Mengeš namen nakazil v sodelovanju z bankami še preverjajo.

Ko bodo razčistili namene na vseh plačilnih nalogih, bo znano tudi, komu bo pripadala razlika. Po nekaterih podatkih je bilo okoli 8.000 nalogov, donacij.

PGD Mengeš je prvi zapis, da začenjajo humanitarno akcijo za gasilca Sandija Zajca, ki je po nočni izmeni reševal še 23 otrok v vrtcu Gobica, doma pa jim je ujma uničila stanovanje in dva avtomobila, na profilu Facebook objavil 6. avgusta. Čez nekaj dni pa so objavili še en poziv, kjer pa so zapisali zgolj podatke za PGD. Pri donacijah sta pomembna oba podatka, vendar pa je najbolj pomemben namen plačila.

V upravnem odboru so nato, po virih iz Mengša, pred gasilcem Zajcem skrivali tako znesek kot seznam donatorjev. Donacij niso prenakazali, imeli so več sej upravnega odbora in pritiskali na gasilca vse do začetka novembra (tri mesece po poplavah). Gasilec je o tem, da ni prejel še niti evra, obvestil tudi ministra Marjana Šarca in ga prosil za pomoč. Šarec je sprva na Facebooku objavil, da je prav, da denar od donacij pristane na računu gasilca. Pozneje je izjave spreminjal, nikoli pa ni omenjal, da naj bo tako, kot veleva zakon.

Zakon pa je tu jasen. Donacije gredo k tistemu, za kogar so bile namenjene, vplačane.

Vmes se je vpletla še zdaj že nekdanja Zajčeva partnerica, ki je zahtevala polovico denarja. Avgusta je družina z dvema šoloobveznima otrokoma še bivala skupaj, je razvidno iz medijskih objav. Bivali so v dnevni sobi stanovanjske hiše partneričinih staršev (v prvem nadstropju hiše, kjer so sicer tudi živeli). Uničeno je bilo le polkletno stanovanje v tej hiši.

Na sinočnji seji pa so v PGD Mengeš po navedbi portala N1 Slovenija odločili, da bodo nesporni znesek, nakazan za Sandija Zajca, v višini 280.000 evrov, nakazali, kako si bosta delila znesek nekdanja partnerja, pa je njuna stvar.

Gasilec Sandi Zajc je sicer nenehno poudarjal, da želi zgolj transparentnost. Na vodstvu PGD Mengeš, kjer je stvari po virih iz Mengša zelo oviral poveljnik (domnevno nekdanji sošolec nekdanje partnerice), pa je bilo, da igra odprte karte. Tega ni bilo, zato se je tudi zapletalo. Vsemu skupaj je očitno botroval tudi najpomembnejši slovenski šport, favšija. To je na družbenih omrežjih čutiti tudi zdaj, je pa to povsem nepotrebno. Državljani so se pač odločili in nagradili junaško dejanje prostovoljnega gasilca Zajca. Zbrani oz. donirani znesek pa je nato presenetil vse, tudi gasilca, poročajo viri iz Mengša.

Z ravnanjem vodilnih v PGD Mengeš in zaradi mlahavosti ministra Marjana Šarca pa je nedvomno storjena velika škoda celotnemu gasilstvu. Težko bodo gasilci še kdaj zbrali toliko donacij oziroma preteklo bo še veliko vode.

M. D.