Kako je Udba v osemdesetih letih zalezovala Igorja Bavčarja

Igor Omerza ob predstavitvi knjige

Raziskovalec Igor Omerza je predstavil novo knjigo z naslovom Igor Bavčar – Deviacija. Knjiga opisuje, kako je nekdanja Služba državne varnosti, imenovana tudi Udba, v prejšnjem sistemu tajno spremljala Igorja Bavčarja.

Oktobra 1984 je SDV v svojih dokumentih prvič omenila “Baučerja”, in sicer v poročilu s kongresa ZSMS v Novem mestu.

Bavčar se je kasneje pojavljal kot kritik partije zaradi odstranitve Staneta Kavčiča iz politike leta 1972, zato je odkrito kritiziral tedanjega visokega partijskega politika Franca Popita. Zato je partijski vrh že v začetku leta 1988 pokazal sovražen odnos do Bavčarja, kasneje, oktobra 1988, pa se je ta odnos zaostril zaradi Bavčarjevega delovanja v Odboru za varstvo človekovih pravic. Januarja 1989 je jugoslovanski politični vrh od slovenske partijske vrhuške zahteval ukrepanje proti Bavčarju zaradi njegovega nastopa v Novi Gorici decembra 1988. Izkazalo pa se je tudi, da je bil po aferi JBTZ med možnimi tarčami KOS za aretacijo tudi Bavčar in še nekateri izpostavljeni posamezniki.

Omerza je v kratkem pregledu zgodovine jugoslovanske tajne politične policije povedal, da se je ta začela z ustanovitvijo Ozne. Slednja se je po vojni razvila v vojaški in civilni del (Uprava države varnosti), nato se je civilni del leta 1966 preimenoval v Službo državne varnosti (SDV).

SDV, bolj znano kot Udba, je imela 13 centrov, od tega dva v Ljubljani (eden za mesto in drugi za okolico). Operativci Udbe so v letu 1987 slovenskemu partijskemu in republiškemu vodstvu izdelali kar 1262 obvestil, kar pomeni v povprečju več kot tri na dan.

Knjiga spada v serijo knjig Velikani slovenske osamosvojitve in Udba.

Knjiga je naprodaj TUKAJ.

Vir in več: NOVA KNJIGA

M. D.