Kaj je sporočila gospa iz ruske dače?

Ruska dača in solastnica (vir: arhiv)

Znan je datum volitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament. Odlok o tem je včeraj podpisala predsednica republike Nataša Pirc Musar. Volitve bodo 9. junija 2024, volilna opravila bodo začela teči 11. marca. Od tedaj bo možno tudi vlaganje kandidatur. Na konvenciji so kandidatne liste doslej potrdili le v Slovenski demokratski stranki. Letos bomo volili devet poslancev, enega več kot pred petimi leti.

In kakšno nalogo si je zadala predsednica države?

V sodelovanju z drugimi institucijami bodo v njenem uradu pripravili pogovore z državljani o EU, obiskovala bo srednje šole in fakultete ter druge ustanove, “da bodo državljani zmožni informirano odločati o izboru evropskih poslank in poslancev”, so včeraj poročali mediji.

Pri tem načrtovanem obiskovanju srednjih šol in fakultet ter drugih ustanov pa se na družbenih omrežjih pojavljajo številne kritike. Eden od opravnikov (odvetnikov) je na vprašanje, ali je to sploh dovoljeno, zapisal:

“Predsednik države se ne sme vtikati v parlamentarno življenje in politične preference državljanov. V 107. členu ustave tovrstne aktivnosti niso predvidene. Le razpis volitev in nič drugega. Kaj si sploh dovoli!”

Nekateri ob tem opozarjajo, da je Nataša Pirc Musar pred predsedniškimi volitvami obiskovala domove za starejše občane ter zbirala podpise za svojo kandidaturo. Očitno namerava svoja dejanja tudi tokrat ponavljati.

Zakaj gospa iz ruske dače v Zgornjih Gameljnah? Zato, ker je Aleš Musar razpadajočo podrtijo kupil leta 2016 in jo obnavljal s subvencijami države. Čeprav ima več kot dovolj denarja, da bi jo obnovil sam. Zgodba o ruski dači je presunljiva zgodba o prvorazrednih in njihovem dostopu do javnega denarja.

Jara gospoda – zakonca Musar (Foto: Prava.si)

Več o tem lahko preberete na povezavi: Ruska dača zakoncev Pirc Musar

A. L.