Janša: Obvezni solidarnosti prispevek je (zaenkrat) odveč

Pod vlado Janeza Janše bi imeli v denarnici več, so izračunali pri Financah.

Predsednik SDS Janez Janša je prepričan, da je obvezni solidarnostni prispevek, ki ga namerava z interventnim zakonom uvesti vlada, odveč. Vsaj zaenkrat. Opozarja namreč, da se vlada ni odločila naprej izkoristiti vse druge možne vire.

 

Janša je namreč pred nekaj dnevi v intervjuju na POP TV ocenil, da je nujno, da vlada denar najprej postrga vsepovsod, kjer je možno, in šele potem uvaja kakšen davek, če denarja ne bo dovolj. Le tako bodo ljudje tovrstne obveznosti sprejeli kot legitimne, je ocenil. Premier Robert Golob se je v isti oddaji z Janšo posredno strinjal, a že čez dva dni sporočil, da davek bo.

Janša pa zdaj opozarja, da je tovrstni obvezni solidarnostni prispevek, ki ima obliko davka, vsaj zaenkrat odveč. Kot je opozoril na omrežju X (nekdanji Twitter), vlada namreč nima niti še neuradne ocene skupne škode, prav tako ne vemo, koliko sredstev bomo lahko dobili iz različnih EU virov, vlada pa tudi še ni predstavila racionalizacije javne porabe “in ne vemo, koliko denarja lahko pridobimo s črtanjem manj ali sploh nepotrebnih postavk proračuna”, je zapisal.

“Vsega denarja tudi ne potrebujemo takoj, saj bo obnova trajala leta. Zato predlagamo vladi, da iz tega zakona umakne to odločitev. Če bo potrebna, jo lahko predlaga takoj, ko bodo znani ostali viri in obseg potreb,” je zapisal.

A. V.