Imate to Lekovo zdravilo doma? Zavrzite ga!

Ranital S 150 mg je samo eno od treh tovrstnih zdravil. Vsa je treba zavreči.

V več evropskih državah in v ZDA je v teku odpoklic zdravil za zgago z učinkovino ranitidin, saj so v določenih proizvodih odkrili onesnaženje z nečistočo N-nitrosodimetilamin (NDMA), ki je potencialno rakotvorna za človeka.

V Sloveniji se to zdravilo trži pod imenom Ranital in so ga že odpoklicali, tako da ga v lekarnah ni mogoče več dobiti.

Ranitidin sodi v razred zdravil, znanih kot zaviralci H2 receptorjev, ki se uporabljajo za zmanjševanje izločanja želodčne kisline pri bolnikih s stanji, kot so zgaga in razjede na želodcu. NDMA je klasificirana kot potencialno rakotvorna snov na podlagi rezultatov laboratorijskih testov.

V Sloveniji so na trgu štiri zdravila, ki vsebujejo ranitidin, tržijo se pod imenom Ranital, proizvajalec je Lek. Izdajajo se z ali brez recepta, tri so v obliki tablet in eno v obliki raztopine za injiciranje.

Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) je sporočila, da je imetnik dovoljenja za promet z zdravilom v Sloveniji zaradi neustreznih vsebnosti NDMA že odpoklical vsa zdravila z rantidinom, ki so v obliki tablet.

Pri injekcijah pa trenutni podatki o vsebnosti NDMA zaenkrat kažejo, da odpoklic ni potreben.

Zdravila z ranitidinom so odpoklicali tudi v več drugih evropskih državah, med drugim v Nemčiji, Švici, Franciji ter sosednjih Avstriji in Italiji. Odpoklicali so jih tudi v Kanadi, v ZDA pa so trenutno še pod drobnogledom.

Farmacevtski gigant Sandoz, ki je v lasti Novartisa, v njegovo skupino sodi tudi Lek, pa je že odpoklical zdravila z ranitidinom ali pa je odpoklic v teku tudi v Belgiji, na Hrvaškem, Češkem, Danskem, Finski, Madžarski, Makedoniji, Portugalski, Slovaški, na Švedskem ter v Avstraliji.

C. R.