Hojs: Slovenija pripravljena zagotoviti prostor za številne begunce iz Ukrajine

Minister Aleš Hojs na izrednem zasedanju Sveta za pravosodje in notranje zadeve v Bruslju | Avtor Ministrstvo za notranje zadeve

V Bruslju je danes potekalo izredno zasedanje Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve. Notranji ministri držav članic so se osredotočili na humanitarno pomoč Ukrajini, sprejem beguncev in s tem aktivacijo Direktive o začasni zaščiti, nadzor meje, vizumske ukrepe in hibridne grožnje.

Zasedanja se je udeležil tudi slovenski notranji minister Aleš Hojs. Povedal je, da so ministri enotno obsodili rusko agresijo na Ukrajino in enoten bo tudi njihov odziv.

Minister Hojs je povedal, da je Slovenija že začela z aktivnostmi – s pripravo nastanitev in koordinacijo med resorji –, ki bodo zagotovile potrebno podporo beguncem. V tem trenutku je Slovenija pripravljena zagotoviti prostor za 180 tisoč do 200 tisoč beguncev.

Dodatno pa pojasnil, da bi bilo tolikšno število sprejetih beguncev možno le ob popolnem exodusu iz Ukrajine, ki pa ni verjeten.

Zato bodo realne številke sprejema tudi 10- in več krat nižje. Begunce bo Slovenija solidarno, ob aktivaciji direktive za začasno zaščito, določila z ostalimi evropskimi državami.

Direktiva o začasni zaščiti je bila sprejeta leta 2001, doslej pa še nikoli ni bila aktivirana. Osebam podeljuje časovno omejen status zaščite (eno leto z možnostjo dvakratnega podaljšanja za šest mesecev), ki se uvede v vseh državah članicah. Določa tudi standard pravic, ki jih morajo države članice zagotavljati.

Hojs je podprl tudi aktivnosti v okviru mehanizma za odzivanje na krize (IPCR). “Slovenija je že donirala nekaj opreme, odzvala pa se je tudi s podporo v vojaški opremi. V mehanizmu bo sodelovala še naprej, kolikor bo mogoče,” je dejal.

Glede hibridnih groženj je dejal, da v Sloveniji zaenkrat ne zaznavamo večjih hibridnih napadov na naše sisteme: “Smo pa v polni pripravljenosti, da se tovrstni napadi na slovensko infrastrukturo ali ključne sisteme v največji meri preprečijo.”

Ministri so se zavzeli za ohranitev nadzora na zunanjih mejah EU. Hojs je povedal, da na naši notranji meji z Madžarsko (kjer bi lahko prišlo do največjih migrantskih tokov) ne nameravajo vzpostaviti kontrolne točke, z madžarskim ministrom pa sta se že dogovorila za pospešeno izmenjavo podatkov. So pa v stiku tudi z drugimi državami – s sosednjimi državami Ukrajine, da se dogovorijo o podobni izmenjavi, je dejal.

Slovenija je že vzpostavila posebno spletno stran z informacijami o pomoči, ki jo nudi beguncem iz Ukrajine.

M. D.