Hiša, ki bo nadgradila čebelarsko pravljico in kraju prinesla prepoznavnost

Otvoritev Hiše kranjske čebele v Višnji Gori (vir: gov.si)

V Višnji Gori so včeraj slavnostno odprli Središče inovativnih tehnologij Apilab – Hišo kranjske čebele, za kar so prenovili nekdanjo šolo. Gre tudi za primer dobre prakse, kako je mogoče obnoviti stara mestna ali vaška jedra ter v kraj privabiti številne obiskovalce.

V okviru projekta je Občina Ivančna Gorica v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije v nekdanji šoli v središču Višnje Gore uredila turistično-informacijski center in čebelarski muzej, center za razvoj podjetništva, usposabljanje čebelarjev in njihovo izobraževanje.

V objektu so urejene tudi nastanitvene zmogljivost za turiste in kavarna z gostinsko ponudbo ter trgovina z izdelki iz medu.

Župan Dušan Strnad je pojasnil, da je nekdanja šola v Višnji Gori samevala, s projektom je kraj dobil nov zagon, ob tem so obnovili še del mestnega jedra.

Naložba je stala 3,5 milijona evrov, od tega je bilo okoli 2 milijona evrov evropskih sredstev (iz Evropskega sklada za regionalni razvoj), 700 tisoč evrov je bilo državnih sredstev, preostalih 700 do 800 tisoč evrov pa je prispevala Občina Ivančna Gorica.

Včerajšnje otvoritve so se, poleg številnih domačinov in čebelarjev, udeležili predsednik vlade Janez Janša, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Zvone Černač in Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije.

Premier Janša je poudaril, da čebelarstvo pomeni življenje, s Hišo kranjske čebele pa se bo Slovenija ponašala daleč v prihodnosti. Boštjan Noč pa je v nagovoru izrazil ponos in čast, da se odpira Hiša kranjske čebele in dodal:

“Živimo v domovini najboljših čebelarjev na svetu in edina država v EU smo, kjer smo zaščitili čebele, Ta hiša bo nadgradila našo čebelarsko pravljico.”

Novo središče slovenskega čebelarstva v Višnji Gori je namenjeno vsem čebelarjem in ljubiteljem čebel, ki lahko tu pridobijo nova znanja ali proslavijo dosežke slovenskega čebelarstva. V Sloveniji se s čebelarstvom ukvarja preko 10.000 ljudi.

Pridobitev je izrednega pomena tudi za dvig kompetenc malih in srednjih podjetij, promocijo občine Ivančna Gorica, čebelarstva in promocijo države.

V Hiši kranjske čebele v Višnji Gori je mogoče najti tudi 13 sob, ki so zasnovane v obliki inovativnih lesenih satnih celic. Sobe predstavljajo povezano strukturo velikanskega satja z lastnimi vhodi.

V nadaljevanju v galeriji objavljamo nekaj fotografij z včerajšnje slovesnosti v Višnji Gori (za povečanje kliknite na fotografijo).

Vir: MD in Twitter

M. D.