Golob pred preiskovalno komisijo o političnih pritiskih na policijo

Robert Golob (vir: Zajem zaslona)

Preiskovalna komisija državnega zbora, ki preiskuje morebitne vplive politike na policijo, na zaslišanje med drugim poziva predsednika vlade, ministrico za pravosodje in ministra za notranje zadeve.

Seja bo 10. julija, ob 10. uri, zaslišan bo tudi predsednik vlade Robert Golob (ob 14.30).

Vabljeni so tudi ministrica za pravosodje minister za notranje zadeve Boštjan Pokljukar (ob 10.), Dominika Švarc Pipan (ob 11.30), in generalna sekretarka Vlade RS Barbara Kolenko Hebl (ob 13.).

O čem bodo pozvani vprašani, trenutno še ni znano, je pa jasno, da je ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan pred kratkim poskrbela za klofuto pravni državi, ko se je objemala z večkrat ovadenim županom Ljubljane Zoranom Jankovićem. Znano pa je tudi, da je ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar predsednika vlade Goloba zapustila po tem, ko je javno priznala, da je predsednik vlade pritiskal na kadrovske odločitve znotraj policije.

Politični pritiski so bili jasno dokumentirani

Vsebina pisma, ki ga je lani ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar posredovala  Robertu Golobu, razkriva dejstva o političnih pritiskih v policiji, ki jim je bila priča. Napovedala je, da bo navedbe o političnih pritiskih naznanila tudi tožilstvu RS. V svojem pismu je Golobu očitala politični pritisk nad njo od njegove piarovke Vesne Vuković in pritisk na policijo. To ravnanje po njenih besedah “nima primere v zgodovini policije” in razkrila njegov načrt o stalno poudarjeni “depolitizaciji”, ki jo je Golob ves čas omenjal. Izkazalo pa se je prav nasprotno, “Golob se hoče lotiti depolitizacije policije tako, da jo bo politiziral”, je zapisala v pismu.

Da bo takratni vršilec dolžnosti generalnega direktorja Policije Boštjan Lindav mandat prejel le, če bo na podlagi političnih meril in pričakovanj politične stranke in predsednika vlade očistil policijo določenih ljudi. Pri tem je navedla 14. člen Ustave RS, ki ljudi varuje pred samovoljo oblasti.

Kaj bo razkril parlamentarni nadzor?

V tem trenutku je “depolitizacija” policije že skoraj zaključena, na čelu Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) pa je pristal Darko Muženič, ki si ga je na tem mestu zaželel Robert Golob. Poznavalci navajajo, da gre za nastavljanje kadrov zato, da se ne bodo preiskala morebitna kazniva dejanja Golobove nekdanje družbe Gen-I na Balkanu.

V preiskovalni komisiji ima sicer večino leva koalicija, tako da kaj drugega kot pometanje pod preprogo ni pričakovati.

M. D.