Gasilec Sandi Zajc do danes ni prejel še niti evra

Gasilec Sandi Zajc med reševanjem otrok iz mengeškega vrtca, kjer so štele sekunde. (vir: arhiv)

V petek, 4. avgusta, so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Mengeš iz poplavljenega vrtca Gobica na varno evakuirali 22 otrok. Med gasilci je bil tudi njihov bolničar Sandi Zajc, ki je kot prostovoljec reševal otroke, že prej pa tudi vso noč preostala življenja. Ko se je po naporni noči in dnevu intervencij izmučen vrnil domov, pa ga je pričakal šok. Več o tem lahko preberete na povezavi

Slovenija je nato v Sandiju Zajcu prepoznala junaka, posamezniki so mu želeli pomagati z donacijami.

Tako na družbenih omrežjih kot v medijih (tudi našem) so bili objavljeni podatki, kam in kako lahko državljani gasilcu lahko pomagamo. Objavljen je bil tudi (sicer javno dostopen) transakcijski račun PGD Mengeš, za pogumnega gasilca se je lahko doniralo s pripisano kodo CHAR in namen: Donacija Sandi Zajc.

Ker PGD niso humanitarne organizacije, je vlada nato z Zakonom o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazom avgusta, na predlog obrambnega ministra Marjana Šarca, kot je takrat dejal, sprejela še določila za zbiranje in razdeljevanje sredstev v okviru gasilstva. V 19. členu zakona (vir) je določeno, da za prostovoljna gasilska društva, ki delujejo po občinah, ki so bile prizadete zaradi poplav in plazov, šteje tudi zbiranje in razdeljevanje denarnih in drugih sredstev fizičnim osebam, ki so bile prizadete zaradi poplav in plazov. In še: “Dohodnine se ne plača od denarnih in drugih sredstev, ki so izplačana oziroma dana fizičnim osebam”, morajo pa biti prenosi izvedeni do 31. 12. 2023.

Prostovoljna gasilska društva so s tem dobila nalogo in podlago za prenos sredstev, ki na njihov račun pridejo za posamezne gasilce iz njihovega društva. Zbiranje denarja za Sandija Zajca tako ni bilo nobena izjema, je pa bilo zelo odmevno.

Poseben “šok” pa so bila nakazila za Sandija Zajca očitno za nekatere iz vodstva PGD Mengeš. Po naših podatkih iz Mengša je bilo več tisoč nakazil. In v PGD se je glede na znani slovenski ‘šport’ (faušija) zapletlo.

PGD Mengeš Sandiju Zajcu do zdaj ni izplačal še niti evra

Ne samo to, v teh dneh so nekateri mediji prejeli t. i. anonimno pismo, s polno diskreditacij, tudi osebnih na račun gasilca. Nekateri si namreč zelo prizadevajo, da bi namesto njega upravljali z denarjem, ki je prispel za gasilca Sandija Zajca. Podobno, kot je Robert Golob pred časom dejal, da država zna bolje upravljati z našim denarjem kot mi sami, zato so “tolikšni davki”. Podobno retoriko so zdaj ubrali tudi nekateri v PGD Mengeš. Za pogumnega gasilca naj bi po navedbah iz anonimke na račun PGD prišlo več kot 270 tisoč evrov. Sandi Zajc pa o tem nima nobenih podatkov.

Sandi Zajc je za Slovenske novice pojasnil, da so mu v PGD rekli, da 55 odstotkov zbranega denarja na račun društva pripada njemu, 45 odstotkov pa PGD Mengeš.

Vendar pa je zakon jasen: Vse, kar je prišlo na račun s kodo CHAR in pripisom “donacija Sandi Zajc”, mora PGD nakazati na gasilčev račun, on pa lahko nato s tem upravlja kakor želi.

PGD Mengeš zadržuje denar in onemogoča gasilca tudi pri njegovem delu

Zajc je še povedal, da mu ljudje dnevno pošiljajo sporočila (njegov e-mail je bil javno objavljen) in ga sprašujejo, ali je prejel donirana sredstva. “Odgovorim jim, da ne, nad čimer so ogorčeni, potem pa sem očitno dregnil v osje gnezdo,” je povedal.

“Ko sem na strani PGD Mengeš želel to preveriti, se je sprožil pravi revolt v smislu, da gre za konflikt interesov, da zlorabljam svoj položaj in podobno. A dejstvo je, da imam kot član upravnega odbora ne le možnost, temveč tudi pravico do vpogleda v vse dokumente, saj smo člani upravnega odbora odgovorni za poslovanje in delovanje društva,” je povedal Zajc. Slednje so potrdili tudi na Gasilski zvezi Slovenije.

V vodstvu PGD Mengeš so se v zadnjih dneh sicer zavili v molk. Pred tem pa so se po podatkih od virov iz Mengša izgovarjali, da ne vedo, koliko in od koga je prišlo za navedenega gasilca, saj da bankemenda niso ustrezno “prenesle” donacij. Nato se je izkazalo, da to ne drži. V PGD Mengeš pa so si najeli odvetnika. Denar zapravljajo še za to, namesto, da bi opravili svojo nalogo.

In Marjan Šarec? Menda nima s tem nič in tudi nobenih pooblastil ne.

Kako je z zunanjim nadzorom nad finančnim poslovanjem PGD? Menda tudi tega PGD-ji nimajo. Odgovornost za poslovanje se konča pri upravnemu odboru, poveljniku in predsedniku PGD. Slednje je dobro, saj se v tem primeru vsaj ve, kdo nosi odgovornost, tudi v primeru morebitnih kazenskih ovadb.

Predsednik PGD Mengeš je Sandi Jaklič, ki je na lanskih lokalnih volitvah (neuspešno) kandidiral za župana Občine Mengeš, ustanovil je svojo listo za občinski svet in je tudi občinski svetnik, kar kaže, da ima tudi politične ambicije.

Ni vpogleda, ni denarja, ni zapisnikov

Gasilec Sandi Zajc je za Slovenske novice še povedal: “Do danes še vedno nisem dobil vpogleda v donacije. Na to temo smo imeli v društvu že tri seje. Do danes še vedno ni nobenega uradnega zapisnika. Od trenutka, ko sem želel transparentnost, so se spravili name z raznimi očitki, da je to konflikt interesov, da zlorabljam svoj položaj, da povzročam hujše kršitve v društvu in da me bodo zaradi tega predlagali celo na disciplinsko komisijo.” Poudaril je še, da PGD nima pravice zadrževati donacij, sam pa je najel odvetnika, ki je za časnik povedal: “Društvo teh donacij nima pravice zadrževati, kar sem jim povedal.” Po podatkih naših virov je PGD-ju Mengeš to, da nimajo pravice zadržati donacij, povedal celo njihov odvetnik.

Ampak, oni gredo z glavo skozi zid in očitno pričakujejo, da bodo gasilca Sandija Zajca zlomili, “strli”.

Onemogočiti ga namreč želijo celo kot operativnega gasilca. “Prišlo je obvestilo o prometni nesreči, v kateri so bili štirje poškodovani. Ker sem tehnični reševalec in gasilec bolničar, sem se takoj odzval na sporočilo, a me je vodja intervencije hotel nagnati iz avtomobila. Rekel sem, da je treba v takšnih primerih, ko je nekdo na cesti poškodovan, osebne zadeve pustiti ob strani, a me je po koncu intervencije k sebi poklical poveljnik Gregor Tomažin, ki mi zdaj grozi z disciplinskim postopkom, ker nisem poslušal ukaza, kar se šteje za hujšo kršitev,” je za Slovenske novice še povedal Zajc.

Za konec dodajmo, da nekateri donatorji pomoči za gasilca Sandija Zajca že napovedujejo, da bodo v primeru, če PGD Mengeš donacij ne bo nakazal na račun požrtvovalnega gasilca, od PGD zahtevali vračilo donacij. Nato pa bodo denar nakazali neposredno na račun Sandija Zajca.

M. D.