Evropska komisija: Sloveniji za okrevanje po pandemiji 5,1 milijarde evrov

Evropski parlament (vir: arhiv)

Evropska komisija je danes predstavila prenovljen predlog dolgoročnega proračuna 2021 – 2027, v okviru katerega je Sloveniji namenila 5,1 milijarde evrov (več kot polovico slovenskega letnega proračuna), od tega bo več kot polovico, to je 2,6 miljarde evrov nepovratnih sredstev, preostale 2,5 miljarde evrov pa bo izredno ugodnih posojil.

Evropska komisija je tudi ocenila, da bo gospodarska rast v Sloveniji zaradi sprejetih ukrepov vlade naslednje leto zrasla za toliko, kot naj bi se letos zaradi epidemije zmanjšala. Kar bo velik uspeh.

V primeru 5,1 milijarde evrov pomoči Sloveniji gre za evropski sveženj za okrevanje po pandemiji v okviru boja proti sedanji krizi z novim koronavirusom oziroma boleznijo covid-19.

Evropski poslanec dr. Milan Zver je ob tem danes zapisal, da “načelo solidarnosti v Evropski uniji vendarle obstaja”, hkrati pa je čestital slovenski vladi za uspešna pogajanja.

Evropska poslanka Romana Tomc pa je na svojem blogu med drugim zapisala, da so v okviru evropskega finančnega paketa še posebej zanimiva sredstva iz sklada SURE, ki so namenjena ohranjanju delovnih mest in zaposlenosti.

Zato je zelo pomembno, da Slovenija ta denar usmeri v prave programe. Če bodo stare težave ostale, nam tudi evropska sredstva in zadolževanje ne bo pomagalo. Odpraviti moramo vzroke, zaradi katerih Slovenija nikakor ne more dohiteti razvitih držav.

Kateri so ključni razlogi za naš razvojni zaostanek, je sicer že dlje časa znano, na to z vsakim poročiklom znova tako domače kot tuje ustanove opozarjajo, kaj bi bilo potrebno v Sloveniji storiti.

Po letih zaostajanja, napačnih političnih odločitev in izogibanja sistemskim težavam, imamo novo priložnost. Pričakovanja do aktualne vlade so zelo velika. Te priložnosti enostavno ne smemo zamuditi.

Slovenija je z novo vlado začela odlično. Zaradi dobre epidemiološke slike smo prvi v EU razglasili konec epidemije. Vzporedno z ukrepi za zaščito zdravja, je vlada pripravila že tretji paket pomoči ljudem in gospodarstvu. Glede na količino denarja v deležu našega bruto domačega proizvoda, ki je namenjena za pomoč ljudem in gospodarstvu, Slovenija spada med bolj intenzivne. To so dobri obeti za nadaljevanje.

Vlada zanesljivo, odgovorno in hitro sprejema ustrezne ukrepe. S pravimi potezami lahko upad gospodarske aktivnosti v drugih državah izkoristimo v svoj prid in nadoknadimo razvojni zaostanek.”

A. L.