Dr. Vinko Gorenak: Ukrep nadzora na meji s Hrvaško bo prizadel zlasti tiste, ki dnevno prehajajo mejo

Dr. Vinko Gorenak (vir: Zajem zaslona)

V »Golobnjaku« so se odločili (kdo je kaj podpisal in odločil ni pomembno): “Na državni meji s Hrvaško in Madžarsko bomo začasno uvedli mejno kontrolo – razlog povečana stopnja terorističnih ogrožanj Slovenije.” Nič pa o številu ilegalnih migrantov, sploh ne o tistih, ki bi prihajali iz Madžarske.

V nadaljevanju bom zato komentiral odločitev »Golobnjaka« o uvedbi mejne kontrole na meji z Republiko Madžarsko in Republiko Hrvaško na povsem osebni izkušnji.

Danes sem praktično preizkusil kako zadeve izgledajo v praksi. Privoščil sem si nekaj dni bivanja v Termah Lendava z avtodomom. Nobene resne potrebe ni bilo, da bi odšel na Madžarsko, a sem to zaradi aktualnosti situacije vseeno naredil. Na tamkajšnji tržnici v Lentiju sem kupil nekaj malenkosti in se vrnil nazaj v Slovenijo.

Že na poti na Madžarsko sem seveda opazoval dogajanje na mejnem prehodu Dolga vas. Na naši strani nobene kontrole, na madžarski strani prav tako ne in brez ovir sem se znašel v Madžarski.

Na poti nazaj pa ni bilo tako. Na madžarski strani nobene mejne kontrole, na naši strani pa seveda resna mejna kontrola in nekaj deset vozil pred menoj. Čakalna doba ni bila pomembna, a je bila. Policistko, ki je izvajala mejno kontrolo sem opazoval, nekaj vozil pred seboj. Resen a prijazen in nasmejan pogled, kontrola dokumentov in to je to. Nekaj podobnega sem pričakoval tudi v mojem primeru prečkanja državne meje. »Kaj bo dobrega« sem rekel policistki, v roki pa sem imel osebno izkaznico. »Kam greste« se je glasilo njeno vprašanje« ob širokem nasmehu. Za trenutek sem pomislil, da me je prepoznala, kot nekdanjega policista in notranjega ministra za notranje zadeve, a mislim da ni bilo tako. Očitno je bilo pa nekaj, v meni ni prepoznala terorista ali tihotapca teroristov, zato se je odločila, da mojega avtodoma ne bo pregledala. Tako se je zadeva tudi zaključila in prav je tako. Če bi prijazna policistka v meni prepoznala nekdanjega notranjega ministra in bi me zato spustila čez mejo bi bilo to narobe. Tako pa je, pač po svoji presoji, svoje delo opravila kar se da korektno. Tako je tudi prav.

Toda poglejmo si odločitev »Golobnjaka« o mejni kontroli na meji s Hrvaško in Madžarsko nekoliko podrobneje.

Golobova vlada je v koalicijski sporazum zapisala, da bo ograjo na meji s Hrvaško odstranila v nekaj mesecih, kar se seveda sploh ni zgodilo vsaj v celoti ne. Je pa Golobova vlada že na samem začetku dala jasno vedeti, da bo Slovenija prijazna do ilegalnih migrantov in to sporočilo jih je seveda, ob današnjih komunikacijah doseglo, v nekaj minutah ali urah. Posledice so jasne. Slovenija je leta 2000 beležila 35.000 ilegalnih migrantov, kar je največ do sedaj, če odštejemo leto 2015, ko je šlo dejansko za organiziran državni prevoz ilegalnih migrantov s hrvaške na avstrijsko mejo. Letos smo številko 35.000 presegli v osmih mesecih in do konca leta bo zagotovo absolutni rekord. To je res “dosežek” Golobove vlade. Toda pazite, Golobova vlada sedaj vzpostavlja nadzor na mejnih prehodih, nobenega podatka pa ni, da bi povečala nadzor na zeleni meji.

Ilegalni migranti bodo pač ubrali stare načine prehajanja zelene meje in to je vse.

Argument, da uvajajo mejno kontrolo zaradi povečane stopnje ogroženosti Slovenije, me ne prepriča. Res pa je, da gre za priročen izgovor, glede na stanje, v katerem se je znašla Slovenija ob zaprtih mejah z Avstrijo in Italijo. Ni za zanikati, da se je stopnja ogroženosti Slovenije zaradi napada Hamasa na Izrael in povračilnih ukrepov povečala. Hkrati pa je jasno, da kontrola na mejnih prehodih ne bo v ničemer zmanjšala ogroženosti Slovenije. Golobova vlada bi morala že zdavnaj, to je tak čas lani, povečati nadzor na zeleni meji s Hrvaško, sploh pa po vstopu Hrvaške v Schengen, ko je bilo jasno, da Hrvaška zelo slabo varuje zunanjo Schengensko mejo.

Ukrep ponovnega nadzora na meji s Hrvaško (ne vem zakaj so ga uvedli z Madžarsko, saj ni podatkov o ilegalnih migrantih, ki bi v večjem številu prihajali z Madžarske), je kontraproduktiven. Prizadel bo zlasti prebivalce Slovenije in Hrvaške, ki vsak dan prehajajo mejo, če ne drugače zaradi upočasnitve prometa in posledično kolon. Ilegalni migranti pa se bodo tako ali tako preselili nazaj tja, kjer so že bili in poti poznajo, to je na zeleno mejo. In tu je katastrofalna napaka Golobove vlade, ki je lahko za našo varnost usodna. Če pa govorimo o eventualnih teroristih, je pa to drugo vprašanje. Ti bodo v Slovenijo in Evropo prišli na ilegalen način brez dokumentov, pomešani med ilegalne migrante ali legalen način s ponarejenimi dokumeti. Ključno vprašanje je torej, kdaj bo Slovenija zaščitila zeleno mejo s Hrvaško. Nič nisem slišal o dodatnem številu policistov, ki bi varovalo zeleno mejo s Hrvaško, sploh pa nisem nič slišal o aktivaciji 37/a člena Zakona o obrambi, ki za varovanje zelene meje dopušča uporabo vojske.

Ne pozabimo, v času pristopanja k EU in Schengnu je Slovenija dodatno zaposlila nekaj nad 3000 policistov za varovanje Schengenske meje, po vstopu Hrvaške v Schengen nihče ni izgubil službe, razporejeni so bili v notranjost države, zato bi poleg vojske lahko večino njih angažirali za varovanje zelene meje s Hrvaško.

Avtor: dr. Vinko Gorenak

Dr. Vinko Gorenak je nekdanji poslanec, nekdanji državni sekretar in nekdanji minister za notranje zadeve.

Prvotno je bila kolumna objavljena na dr. Vinko Gorenak